Regija
PRVI VELIKI PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE

Našički vrtić Zvončić od sada samoodrživ
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
NAŠICE - Energetska obnova Dječjeg vrtića Zvončić počela je 2015. i nakon višegodišnjeg rada osigurala uštedu u potrošnji toplinske energije za više od 70 posto, a električne energije za više od 20 posto. Na završnoj su konferenciji ravnateljica vrtića Snježana Kanđera i direktorica Našičke razvojne agencije Magdalena Vidaković-Gelenčir okupljenim gostima, među kojima su bili gradonačelnik Josip Miletić, potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme, predstavnik župana Ivana Anušića, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Amalija Šimunković, predstavnici suradnika institucija te izvođači radova, predstavile konačne rezultate projekta. Zgrada vrtića do sada se parcijalno obnavljala, ličilo se i popravljalo, no energetska učinkovitost bila je daleko ispod standarda i pripadala je u energetski razred E. Uz to, krov je prokišnjavao, instalacije su bile stare, stolarija dotrajala, a loša je bila i toplinska izolacija. Projekt vrijednosti od 2.714,927 kuna osigurao je smanjenje potrošnje energije te uvođenje obnovljivih izvora energije, pa zgrada sad pripada energetskom razredu B. Sredstva su osigurana od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

- Vrtić je građen u tri faze, od 1958. do 1960., onda od 1977. do 1979. i opet 2011., no to je sve bilo parcijalno, a sada je objekt praktički od temelja rekonstruiran, čime se postigla energetska učinkovitost objekta, postali smo samoodrživi, imamo nove izvore energije - solarne ploče, a imamo i novu kotlovnicu - rekla je Kanđera. Našice već sada provode znatan broj projekata, kako je izjavio Ivica Čeme.

- Tijekom ovog projekta puno smo toga i mi naučili, jer ovo je prvi projekt ovoga tipa u gradu, a trenutno je u realizaciji obnova svih škola na području Grada Našica te zgrade gradske uprave - rekao je gradonačelnik Miletić i otkrio informaciju da se ove godine očekuje raspisivanje natječaja za energetsku obnovu stambenih objekata za građane.

Na projektu su uz vrtić radile i mnoge institucije, no glavni vodič i temelj pripreme, ali i provedbe, bila je Razvojna agencija NARA, čija je direktorica Magdalena Vidaković-Gelenčir istaknula da je to bio jedan od zahtjevnijih projekata, jer je uključivao velike građevinske radove.
I.Ćosić
Trenutno je u realizaciji energetska obnova svih škola na području Grada Našica te zgrada gradske uprave
70

posto ušteda je u potrošnji toplinske energije i više od 20 posto u potrošnji električne energije
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike