Regija
ZAJEDNO S KOMUNALNOM NAKNADOM

Naknadu za uređenje voda naplaćuje Grad
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže kako će na toj stavki Grad imati novi prihod u iznosu većem od 300 tisuća kuna
ĐAKOVO - Đakovčani na kućne adrese prvi put dobivaju objedinjeni račun i iznos dosad dviju zasebnih režija – komunalne naknade i naknade za uređenje voda (slivne vode). Njihova jedinica lokalne samouprave, Grad Đakovo, naime, od 1. siječnja preuzela je od Hrvatskih voda poslove iz čl. 17. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Tu zakonsku obvezu, kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić, Đakovo je preuzeo kao posljednji među (naj)većim gradovima, dok se ova praksa u drugim gradovima u okruženju i drugdje već ustalila. Dok u Hrvatskim vodama ističu da građanima dostavom ovoga rješenja nije utvrđena nova obveza plaćanja naknade za uređenje voda, da se ne radi o novom terećenju, zamjenik gradonačelnika Galić ističe da preuzimanjem ovog dijela posla od Voda Grad Đakovo namiče i novi prihod.
Četiri uplatnice
- Slanjem objedinjenog računa za komunalnu i vodnu naknadu Grad će uprihodovati više od 300.000 kuna, dok se Hrvatske vode na to ime odriču jednog dijela - kaže Galić.

Nova praksa vezana uz objedinjenu naplatu komunalne i vodne naknade treba biti i olakšanje građanima – ne moraju, kao do sada, plaćati dva, nego jedan račun, u zgradi gradske uprave, i to bez naknade, a koja se dosad, u slučaju plaćanja tzv. slivnih voda, plaćala, ovisno o mjestu uplate, od 3,5 do (približno) pet kuna po računu. Kako ističu u Hrvatskim vodama, za novousvojenu obvezu naplate i naknade za uređenje voda jedinici lokalne samouprave pripada naknada u visini određenoj u dijelu spomenutog zakona gdje se utvrđuje obračun i naplata vodne naknade po svakom rješenju o njenom obračunu, kao i 10 posto na iznos Hrvatskim vodama uplaćene naknade za uređenje voda. Na objedinjenim uplatnicama zasebno je istaknut iznos komunalne naknade i iznos naknade za uređenje voda. Svaki đakovački obveznik primio je četiri uplatnice za ovu godinu, za četiri tromjesečja. Dospijeće prve je 31. ožujka, druge, 15. lipnja, treće 15. rujna, a četvrte 15. prosinca 2019. godine.

Manji bod
Naplata komunalne naknade u ovoj godini startala je s njezinim smanjenjem - sa smanjenjem vrijednosti boda kao osnovice za obračun i izmjenom zona njezine naplate u gradu i prigradskom prstenu. Vrijednost boda kao osnovica za obračun iznosi sada 3,84 kn/m2 godišnje (umnožak vrijednosti boda od 0,32 kuna s 12 mjeseci). Nova vrijednost boda manja je za 24 posto od prijašnje - 0,42 kune po "kvadratu" (puta 12 mjeseci u godini). Nova vrijednost boda startala je s 1. siječnja ove godine, a smanjeni su i koeficijenti namjene (poslovnih prostora).

– Komunalna naknada je smanjena, a smanjenjem osnovice za obračun i oni koji su "mijenjali" zonu ne plaćaju veći iznos - kaže Galić i dodaje kako je Grad ovim smanjenjem svjesno išao na smanjenje prihoda od komunalne naknade u visini od 1,2 milijuna kuna, s 5,4 na 4,2 milijuna kuna, potvrđujući i time ranije tvrdnje da fiskalno dobro stoji.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

NAJNOVIJI MODELI SVJETSKIH SPORTSKIH BRANDOVA

Iskoristite popust na otvorenju Sport Vision trgovine u Đakovu!

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA JAVNE NAMJENE

Grad Vinkovci u samom vrhu po energetskoj obnovi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana