Svijet
"NAVELI IH"

Vučić optužio oporbu za nasilje
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je u utorak čelnike oporbe da su zaveli prosvjednike i naveli ih na nasilje te poručio kako mu "ne pada na pamet slušati ultimatume jednog fašista i dvaju tajkuna", ali je potvrdio da će razmotriti mogućnosti aboliranja osumnjičenika za kaznena djela tijekom dvodnevnih prosvjeda.


Vučić je istaknuo kako očekuje da će žalbeni prekršajni sud osloboditi sve one koji su prekršajno progonjeni, premda on kao predsjednik, kako je ustvrdio, ne može utjecati na sud. Odgovarajući na pitanje novinara "što točno predviđa" u medijima najavljena abolicija uhićenika na prosvjedima tijekom vikenda, čije su oslobađanje ultimativno tražili oporbeni vođe Boško Obradović, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, čelnici Saveza za Srbiju (SzS) i organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna", Vučić je rekao kako bi želio utjecati da se optuženici za prekršaje oslobode jer su to mladi ljudi koji su "zavedeni". Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, naglasio kako on ima pravo na pomilovanje tijekom kaznenog postupka, ali ne i u slučaju prekršaja. Objasnio je da na žalbeni prekršajni sud ne može utjecati kao predsjednik, ali može "kao čovjek". "Zašto da utječem? Pa nisu oni odgovorni, nego oni koji su ih zaveli... Netko ih je pozvao u šetnju, i šeću puni adrenalina, a onda ih je netko poveo u RTS i natjerao da učine nešto protiv zakona", rekao je Vučić.
Naglasivši kako se poglavito obraća roditeljima uhićenika, srbijanski je predsjednik optužio oporbene vođe da se skrivaju iza prosvjednika i navode ih na nasilje kako bi sebe sačuvali. Tri sudionika prosvjeda "1 od 5 milijuna" osumnjičena za nasilničko ponašanje ispitana su u Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu, a tužitelj je od suda zatražio da im odredi pritvor. Tužiteljstvo u Beogradu je nakon ispitivanja predložilo pritvor za tri osumnjičenika zbog upada u zgradu RTS-a, dva performera zbog unošenja električne pile, a jednog za napad na policajca. H
Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

Najčitanije iz rubrike