Novosti
IGOR TOMKIĆ ROĐEN JE U BERANAMA, ALI MU TO NIJE POMOGLO

Hrvat u Crnoj Gori pretučen nakon što su mu mjesecima prijetili zbog nacionalnosti
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Hrvat koji živi u Beranama, gradu na sjeveru Crne Gore, Igor Tomkić pretučen je u ponedjeljak poslijepodne u tom gradu, a na njega su, kako je priopćila crnogorska policija, nasrnula dvojica sugrađana koja su dio skupine koja ga već duže vrijeme maltretira i prijeti mu samo zato što je Hrvat, piše u utorak podgorički dnevni list "Pobjeda".


Napadu je prethodila Tomkićeva izjava portalu Antena M tijekom dana, kada je rekao da on i supruga žive u strahu od skupine sugrađana te da, iako je sve prijavio policiji i lokalnim vlastima, prijetnje i nasrtaji na njegovu imovinu ne jenjavaju.
Igor Tomkić, Hrvat rođen u Beranama, ispričao je tom portalu kako duže vrijeme doživljava maltretiranje i teror skupine huligana koja mu zagorčava život uz poruku "što će jedan Hrvat ovdje?", smatrajući da mu nije mjesto u tom gradu. Naveo je da maltretiranje traje već gotovo godinu i pol, počevši od provokacija na nacionalnoj osnovi, traženja reketa, provala, krađa do demoliranja trgovine, prijetnji i poruka da se iseli. Tomkić je naglasio da se boji za sigurnost svoje obitelji te je pozvao nadležne da reagiraju. Policija je ubrzo nakon napada uhitila N. P. (19) i M. R. (24) iz Berana zbog sumnje da su, na Tomkićevu štetu, "počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja zajedno s kaznenim djelom nanošenja teške tjelesne ozljede." Komentirajući napad na Tomkića, zastupnik političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative, Adrian Vuksanović rekao je za Hinu da je "zgrožen" jučerašnjim događajem te da zahtijeva od svih nadležnih institucija zaštitu obitelji Igora Tomkića od nasrtaja koji, prema njegovim riječima, "neodoljivo podsjećaju na ono što smo mislili da smo davno prošli, na onaj sadržaj koji smo imali devedesetih godina." On je u ime HGI-ja zatražio da se Tomkiću omogući normalan život obećavši mu svaku drugu pomoć. "Pobjeda" je, pozivajući se na izvore iz vrha crnogorske policije, objavila da je direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović prije desetak dana razgovarao s Tomkićem te da je tada naložio svojim službenicima u Beranama "da se slučaj istraži do kraja." Predsjednik općine Berane Dragoslav Šćekić izjavio je da najoštrije osuđuje napad na Igora Tomkića te da traži od svih nadležnih službi da se krivci kazne. Hrvatska nacionalna manjina, koja čini 0,91 posto stanovništva Crne Gore, ima cenzus u crnogorskom parlamentu i svog političkog predstavnika u parlamentu i vladi. H
Riječ je o incidentu na nacionalnoj osnovi koji u Crnoj Gori nije zabilježen posljednjih desetak i više godina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana