Osijek
ZBRINJAVANJE AZBESTA NA LONČARICI

Građani mogu ostaviti besplatno do 20 azbestnih ploča
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Proljeće je vrijeme velikih "inventura" kuća, garaža pa i ostalih objekata od kojih su brojni još uvijek prekriveni azbestnim pločama iako je riječ o pločama koje sadržavaju kancerogene tvari. Stoga je još 2017. Grad Osijek uputio javni poziv vlasnicima i korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest kako bi se mogao planirati način sufinanciranja odvoza, pa i novog pokrova. Također, bio je to i način prikupljanja podataka o tome koliko će se tzv. kaseta za odlaganje te vrste opasnog otpada nabaviti i kamo će se postaviti. Od Ljiljane Belajdžić, pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, doznajemo da je do sada bilo oko 600 prijava, no kako je zbrinjavanje u odgovarajućim kasetama u nadležnosti Ministarstva za zaštitu okoliša, nije poznato kad će ih imati Osječko-baranjska županija.


U međuvremenu Unikom već neko vrijeme pruža mogućnost građanima koji u svom okruženju, odnosno na svojim objektima imaju azbestne ploče da ih doveze na odlagalište Velika Lončarica.


- Svaka osoba može besplatno dovesti 200 kilograma, odnosno 20 azbestnih ploča, sukladno Pravilniku o gospodarenju otpadom. Svakih šest mjeseci stranka može dovesti navedenu količinu i sama stavlja ploče na paletu koja stoji uz portu Velike Lončarice. Kad je napunjena, zatvaramo je najlonom i predajemo ovlaštenoj tvrtki CIOS koja je nosi dalje u kasetu smještenu u Brodsko-posavskoj županiji - pojašnjava Anetić, dodajući da se nekoliko ploča više od navedene količine plaća četiri kune plus PDV po kilogramu. Za količine iznad 200 kg, odnosno pri zamjeni cijelog krovišta, građani su dužni pozvati ovlaštenu tvrtku koja se bavi zbrinjavanjem azbestnih ploča jer pripadaju skupini opasnog građevnog otpada - dodaje Anetić. Inače, u navedenih 200 kilograma uračunava se i drugi otpad pa primjerice, ako netko donese 200 kilograma azbestnih ploča, keramike i šute, sav materijal ne smije prelaziti navedenu količinu.
Valja imati na umu i preporuke da građani sami ne uklanjanju ploče, nego da pozovu tvrtku koja će na neopasan način ukloniti ploče s krovišta. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike