Kultura
PETOMINUTNI IGROKAZI

Kako se igraju i kako glume naši mladi kreativci?
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Poticanje dječje kreativnosti i scenskog stvaralaštva na Festivalu u Dječjem kazalištu

Gluma je radost, igra i mašta, pa djeca mogu apsolutno svašta", tim nas je riječima pozdravila Ines Novak, koja već osmu godinu zaredom okuplja mlade kreativce iz Osijeka i županije, a tako je bilo i u ponedjeljak navečer u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića na Festivalu petominutnih učeničkih igrokaza "POZOR! Plivamo na sceni."

U organizaciji Dječje osječke kreativne kućice Dokkica i Dječjeg kazališta, Festival je ove godine okupio 143 učenika iz 15 osnovnih škola, a ocjenjivački žiri dodjeljivao je nagrade u posebnim kategorijama za svih 17 igrokaza. Zanimljivost su ove godine djeca iz Dramskog studija Dječjeg kazališta koja sjede u žiriju uz iskusne glumce i pedagoge, a kako nam kaže Maja Varga, voditeljica Festivala, bilo je jako zanimljivo vidjeti kako djeca ocjenjuju djecu upravo zbog poticanja njihove participacije. Nagrada je ručno izrađena "Ribica", a autorica ovogodišnjih primjeraka je voditeljica Dječje likovne akademije u Dokkici, Ena Janković. "Gluma je nama zabavna stvar, POZOR festival za vas je dar", riječi su himne Festivala koju je zajedno sa svim sudionicima otpjevala Hana Pešo, učenica OŠ Ljudevita Gaja, a za još pjesme i plesa pobrinuli su se plesni studio Wings te glazbeni bend Dokkice. Ciljevi su ovog projekta promocija scenskog stvaralaštva djece, popularizacija kazališne umjetnosti među djecom te poticanje ljubavi prema scenskom izričaju i kazališnim daskama, a sve kao uvod u obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka) i Svjetskog dana lutkarstva (21. ožujka).

S djecom na pripremi igrokaza vrijedno rade njihove mentorice, koje svoj, ali i dječji rad imaju prilike pokazati i izvan školskih pozornica, dok nam voditeljica Maja ističe kako su neke od njih već godinama sudionice Festivala.

Ema Nenadić
Svijet treba baš tebe jer nitko nije kao ti!
Velik trud i zalaganje pokazalo je 30-ak volontera koji su bili domaćini svakoj glumačkoj skupini i njihovoj učiteljici do trenutka kad izađu na pozornicu, ali i se brinuli o tome da djeca imaju zabavno i kvalitetno popodne u kazalištu. Scenu je ispunilo pregršt tema i puno dječje mašte, a mališani su pokazali da promišljaju i o osjetljivim pitanjima kao što su prava djece ili vršnjačko maltretiranje, međutim s pozornice su odlučno poručili da oni imaju pravo na obitelj, na igru, obrazovanje, ljubav i izbor prijatelja. Podsjetili su nas da smo svi jedinstveni i da svijet treba svakoga od nas, da bude svoj i drukčiji.
Možda ste propustili...

KAZALIŠTE ULYSSES OBILJEŽAVA JUBILARNU, 20. SEZONU

Veliki koncert Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju

60. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU

Blagoje Bersa u izvedbi kvinteta Kalamos

ANA ŠANTAR, NAJMANJA I NAJMLAĐA STUDENTICA LUTKARSKE REŽIJE

I kao dijete voljela sam biti mali zapovjednik, ali obzirno, u dozama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNO VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Autoportreti osječkih umjetnika

2

MUZEJSKA ZBIRKA SELI SE NA DRUGU LOKACIJU

Bogata povijest Orahovice bit će primjereno zaštićena

3

"AVANGARDA U SJENI CRVENOG PERISTILA"

Brešanova knjiga