Svijet
NAPAD U UTRECHTU

Troje mrtvih: Obiteljski razlozi ili terorizam?
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Tri osobe ubijene su u pucnjavi u ponedjeljak ujutro u Utrechtu, a policija je poslijepodne uhitila 37-godišnjeg Turčina Gokmena Tanisa u vezi s tim napadom. Gradonačelnik Jan van Zanen rekao je i da je devet osoba ranjeno.


Gradonačelnik Van Zanen je u prvoj videoporuci nakon napada rekao kako vjeruje da napad ima teroristički motiv i nije isključio mogućnost da je bilo nekoliko napadača. Kasnije je objavljeno kako bi iza napada mogli stajati i obiteljski razlozi. Naime, turska agencija Anadolija je napisala da je Tanis pucao na svoju rođakinju iz "obiteljskih razloga", a zatim je zapucao na druge kada su njoj priskočili u pomoć. Protuteroristička agencija NCTV navodi da ne može isključiti da je u pozadini tog napada terorizam.


Policija je vrlo brzo nakon napada objavila fotografiju osumnjičenog na Twitteru te pozvala građane da pripaze i da mu ne prilaze. Istražitelji su pronašli crveni automobil za koji vjeruju da ga je osumnjičeni koristio za bijeg s mjesta napada.


Vlasti su povisile stupanj uzbune u Utrechtu na najvišu razinu, školama je naređeno da zatvore vrata, a različite sigurnosne službe povećale su mjere sigurnosti u zračnim lukama i ostaloj vitalnoj infrastrukturi. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da su svi napori usredotočeni na hvatanje "osumnjičenog ili osumnjičenih". "Naša zemlja je pogođena napadom u Utrechtu", rekao je Rutte. "Policija i tužitelji istražuju što se točno dogodilo. Zasad je poznato da je otvorena vatra na ljude koji su sjedili u tramvaju u Utrechtu, da ima ranjenih i moguće mrtvih," rekao je Rutte.


"U Utrechtu se pucalo na nekoliko lokacija", rekao je čelnik protuterorističke agencije Pieter-Jaap Aalbersberg na konferenciji za novinare. Najviša razina opasnosti od terorističke prijetnje u pokrajini Utrecht ukinuta je nakon uhićenja.


Lokalna televizija RTV Utrecht prenosila je nakon napada izjave očevidca koji je vidio ženu kako leži na podu zbog nekakvoga sukoba i nekoliko muškaraca koji su otrčali s mjesta događaja. Reporter NOS-a izvijestio je kako je bijelom plahtom prekriveno tijelo pokraj tramvaja gdje se dogodila pucnjava.


Utrecht, četvrti najveći grad u Nizozemskoj, poznat je po pitoresknim kanalima i brojnoj studentskoj populaciji. Ubojstva vatrenim oružjem rijetka su u Utrechtu, kao i u ostatku Nizozemske.


Premijer Mark Rutte sazvao je hitnu sjednicu vlade i rekao da je duboko zabrinut zbog incidenta koji se dogodio samo tri dana nakon što je napadač ubio 50 ljudi u masovnoj pucnjavi u dvjema džamijama u gradu Christchurchu na Novom Zelandu.
U isto vrijeme, a u svjetlu napada na Novom Zelandu, predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek zatražio je bolju zaštitu džamija u Njemačkoj. "Država mora na vidljivi način pokazati da joj sigurnost njezinih muslimanskih sugrađana nije nevažna stvar“, rekao je Mayzek u razgovoru za dnevnik Heilbronner Stimme od ponedjeljka. Mazyek je zaključio kako je događaj poput onog u Christchurchu, kada je u napadu ekstremno desnog počinitelja u petak ubijeno 50 osoba, u Njemačkoj u svakom trenutku moguć. "Džamije u Njemačkoj su praktički nezaštićene. Zaštite ima samo kod onih objekata koji su netom napadnuti, ali to samo privremeno", rekao je Mazyek. On je pozdravio planove ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, koji je najavio sigurnosno-političke mjere kao reakciju na napad u Christchurchu. Ukazao je i na porast broja napada na džamije. Godine 2017. je zabilježeno više od 1000 takvih napada, pri čemu se većina odnosi na uvredljiive napise, a bilo je slučajeva da su počinitelji ispred ulaza džamija ostavljali svinjske glave.


Vuk Tešija/H
Policija je uhitili 37-godišnjeg Gokmena Tanisa, turskog podrijetla
Najčitanije iz rubrike