Regija
OSNOVAN KLUB OBARANJA RUKU

“Samsoni” iz Predrijeva Donjeg osvajaju Hrvatsku
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Klub iz okolice Zdenaca osnovan je nedavno, a već se može pohvaliti da u svojim redovima ima viceprvaka Hrvatske

Kada se priča zakotrljala, svima je bila nevjerojatna. Malo Donje Predrijevo kod Zdenaca osnovalo je sportski klub za obaranje ruke i nakon prvog državnog natjecanja ima viceprvaka Hrvatske i hrvatskog reprezentativca. Klub za obaranje ruke ‘‘Samson‘‘ danas broji 15-ak članova, a sve je krenulo entuzijazmom, sada predsjednika, Danijela Brkića (28).

- Mene je taj sport oduvijek zanimao i krenuo sam istraživati po internetu gdje ima najbliži klub. Čuo sam se s predsjednikom Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandrom Jakovcem i on me uputio na momke u Koški koji su se okupljali i bavili ovim sportom, ali nisu imali klub. Oni su se brzo razišli zbog odlaska članova na studij i posao, a mi smo pokušali otići korak dalje. Pridružio nam se upravo Andreas Horvatović iz Koške i pokušali smo ovaj sport prezentirati u našem mjestu i okolici. Vrlo brzo priključili su nam se Antun Pancer i Tomislav Dobrijević i mi smo bili baza koja je krenula u osnivanje kluba jer je to bilo nužno za odlazak na državno natjecanje – priča predsjednik i pokretač kluba Danije Brkić te naglašava kako je velika stvar bila otići na državno natjecanja. Tamo je ostvaren sjajan rezultata Antuna Pancera (22) koji je u obaranju lijevom rukom u kategoriji do 70 kg osvojio srebro i postao hrvatski reprezentativac.

- Naše prvo veliko natjecanje, državno i odmah ovakav uspjeh. Rezultat Antuna Pancera privukao je nove članove i tako danas, uz spomenute Andreasa, Antuna,Tomislava i mene, redovito rade naši dečki iz sela Slavko Slatinac (23) i naš veliki potencijal Dominik Degač (22). Potpora su nam dopredsjednik kluba Marko Garić i tajnik Miroslav Tot - nastavlja Brkić.

Obaranje ruke izniman je sport, bez obzira na predrasude.

- Svi misle da je to obično ‘‘seljačko žilanje‘‘, no baš suprotno. Ovaj sport ima svoju tjelesnu pripremu i profesionalna pravila. Kilogrami ne igraju ulogu, moraš imati dobru kompaktnost ruke. Evo, Antun je npr. u finalu izgubio od puno starijeg čovjeka od sebe i doslovno ga nemaš što vidjeti, ali je iznimno žilav i legenda ovog sporta u Hrvatskoj, Dražena Kögla. U obaranju ruke postoje tri tehnike, kuka ili hook, top roll i press - kaže Brkić. Mladi sportaši su do sada sve sami financirali, napravili su profesionalni stol, uredili prostoriju u sklopu mjesnog doma i sada kreću u pravu priču, a pravu potporu dobili su od Andrije Raguže iz Velike.

Vladimir Grgurić
Antun Pancer: Nitko sretniji od mene
Antun Pancer, novi hrvatski reprezentativac, uistinu je samozatajan mladić, doslovno smo ga jedva nagovorili na nekoliko riječi. Puno više govori ‘’za obaračkim stolom’’.

- Za mene je ovo bilo nešto potpuno novo. No pokušao sam, trenirao i kada sam otišao na državno bilo je važno samo sve to skupa doživjeti i osjetiti. Dao sam sve od sebe i eto, rezultat je bio odličan i nitko sretniji od mene. Trudit ću se i dalje vježbati i trenirati da ostanem tu gdje sam sada, a naravno želja je uvijek biti još bolji – zaključio je Pancer.
Najčitanije iz rubrike