Crna kronika
POŽARI NA OTVORENOM

U jednom danu opožareno više od 400 hektara!
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
U Podravlju je došlo do požara niskog raslinja u kojemu je izgorjelo oko 250 hektara površine
PODRAVLJE

Više od 400 hektara površina izgorjelo je u nedjelju u sedam požara koji su izbili u Osječko-baranjskoj županiji. Za sada ni u jednom slučaju nije poznato kako je požar nastao, je li ga netko podmetnuo ili se radilo o nemaru i nepažnji. Srećom, ni u jednom požaru nije bilo ozlijeđenih osoba.

Najveći požar izbio je oko podne u Podravlju, devet kilometara od vodoobrambenog nasipa. Kako doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske, došlo je do požara niskog raslinja pri čemu je izgorjelo oko 250 hektara površine. Požar su udruženim snagama ugasili pripadnici DVD-a Vardarac, DVD-a Bilje, DVD-a Kopačevo, DVD-a Gornji grad, DVD-a Donji grad i DVD-a Retfala. U požaru nije nastala materijalna šteta.

Već oko 15 sati izbio je veliki požar u blizini groblja u baranjskom mjestu Vardarac. Ondje je planula trstika i nisko raslinje pri čemu je izgorjela površina od oko 100 hektara. Požar su ponovo ugasili pripadnici DVD-a Vardarac, DVD-a Bilje, DVD-a Kopačevo, DVD-a Gornji grad, DVD-a Donji grad i DVD-a Retfala.

U blizini Donjeg Miholjca u nedjelju oko podne na prostoru starog ribnjaka zvanom "Potpanj" na još neutvrđen način došlo je do požara niskog raslinja pri čemu je opožarena površina od oko 50 hektara. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Donji Miholjac.


U popodnevnim satima u blizini mjesta Musić došlo je do požara suhe trave i neobradivih površina koji se proširio na šumski predjel. Opožarena je površina od oko sedam hektara. Također, u blizini mjesta Milinac zapalilo se nisko raslinje, nakon čega se požar proširio i na šumski predjel gdje je izgorjela neutvrđena površina niskog raslinja te neutvrđen broj stabala. Požar su ugasili pripadnci DVD-a Levanjska Varoš i mještani Musića i Milinca. Slijedi daljnji rad na otkrivanju uzroka požara i procjeni materijalne štete.


Također u nedjelju oko podne u blizini mjesta Makloševac gorjelo je nisko raslinje pri čemu je opožarena površina od oko 10 hektara. Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Našice. U poslijepodnevnim satima u šumskom predjelu u blizini mjesta Levanjska Varoš ponovno je gorjelo nisko raslinje pri čemu je opožarena površina od oko 10 hektara. Požar su ugasili pripadnici JVP-a Našice.
U nedjelju se dogodilo sedam požara na otvorenom prostoru na širem požeškom području, i to u mjestima Potočani, Lakušija, Vetovo, Alaginci, Orljavac, Milivojevci i Podgorje, gdje je gorjela suha trava i nisko raslinje. Oko 1500 panjeva u vinogradu izgorjelo je u petak u Požegi.


Sandra Lacić
istraga
TRAŽI SE UZROK POŽARA
GORJELI KROV KUĆE I ŠTAGALJ
U petak oko podne u obiteljskoj kući u Radikovcima pri loženju vatre u kaminu zapalio se dimnjak zbog čega se vatra proširila na izolaciju kuće te je došlo do pucanja nekoliko salonit-ploča kojima je prekriven krov. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Donji Miholjac. Istoga dana u večernjim satima u Habjanovcima iz još neutvrđenih razloga zapalio se štagalj u kojemu su se nalazile bale sijena i slame. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Bizovac i Habjanovci. U požaru je nagorjela traktorska prikolica, a obavljenim očevidom u suradnji s protupožarnim inspektorom isključen je tehnički uzrok požara. Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.
Najčitanije iz rubrike