Sport
PRVI NATJECATELJSKI DAN EPSO-A

Mateja i Borna korak do finala
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Osječka kombinacija nije prošla u finale samo zbog manjeg broja pogođenih "muševa"

Dvorana Gradski vrt u znaku je streljaštva cijeli ovaj tjedan. Ponedjeljak je bio prvi natjecateljski dan EP-a u zračnom oružju, a dobili smo i prve pobjednike.


Premijera je ponudila pet finala, a blizu svog prvog bila je i Hrvatska u disciplini zračni pištolj mix tim u juniorskoj konkurenciji. Članovi GSD-a Osijek 1784, Marijana Matea Štrbac i Borna Butković, bili su na koračić do petog mjesta, posljednjeg koje je vodilo u finale. Imala je osječka (hrvatska) kombinacija isti učinak (758) kao i petoplasirani njemački dvojac, ali na kraju su presudili "muševi", odnosno direktni pogodci u centar. Tu su Vanessa Seeger i Robin Walter bili puno bolji (29-19) i izborili nastup u borbi za medalje, koja im je na kraju ipak izmaknula.


Nakon što su odradili svatko po svojih 40 hitaca u četiri seriji, u jednom je trenutku izgledalo da će Marijana i Borna pucati za odličja. No veselje nije dugo trajalo jer su glavni suparnici odradili sjajno posljednje hitce i uspjeli su potisnuti hrvatsku kombinaciju na nesretno, šesto mjesto. Bez obzira na to što je ostala korak kratka, odnosno krug da budemo precizniji, Marijana Matea Štrbac nije prosipala gorčinu, naprotiv, sve je prihvatila sa smiješkom, sportski, onako kako i treba.


- Naravno, bilo bi sjajno pucati u finalu, i to odmah prvog dana prvenstva. No u konačnici ja na ovo gledam da smo šesta kombinacija u Europi, što nije mala stvar - kaže polovica tandema, koja je morala malo na kraju tješiti svog klupskog kolegu.


- Nisam zadovoljan, slabije sam odradio drugu seriju (92), da je bila na razini preostalih, borili bismo se u finalu. Ovako ostaje žal - kaže Borna. Njihova trenerica Mirela Skoko Ćelić smatra da su oboje odradili dobar nastup, a da još bolji mogu biti i danas u pojedinačnom programu.


- Nema razloga da si Borna išta zamjera jer je ostvario dobar rezultat koji ne može pokvariti jedan loš hitac. Dogodila se ta šestica u drugoj seriji, a poredak često odlučuju detalji. Ovaj nije išao njima u korist. Marijana je imala odličan nastup, treba tako i nastaviti, možda se ovo negdje i vrati.


U istoj disciplini Osječanin Leon Luka Ćelić i članica Kustošije Maja Kuzman nisu se baš proslavili, završili su na posljednjem, 34. mjestu.


Osim pištoljaša, jučer su u akciji bili i naši juniori u pušci. Kod djevojaka najbolji je plasman ostvarila Amadea Urbas, koja je završila na 19. mjestu, Estera Herceg je 33., a Melanie Glad 57. Ekipno su mlade Hrvatice završile na 12. mjestu u konkurenciji 19 reprezentacija, osam najboljih pucat će kasnije za medalje.


Juniori su također bili daleko od vrha, Tin Živčić završio je 30., dva mjesta ispred Josipa Sikavice, a Luka Štrbenac je 39. Momčadski dio zaključen je na 10. mjestu, samo je Cipar bio slabiji.
Današnji program u 9 sati otvaraju seniorski mix timovi u pokretnim metama (finale u 17.45). U deset počinju kvalifikacije puške za juniorske mix timove (finale u 12.45), za za Hrvatsku nastupaju kombinacije Herceg/Sikavica i Urbas/Štrbenac. Čeka nas i juniorski program pištolja u pojedinačnoj konkurenciji, gdje će nastupiti i osječki kvartet. Juniori (Butković, Ćelić, Zadravec) prve hitce ispaljuju točno u podne, a finale je u 14.30. Juniorke (Štrbac, Kuzman, Šoirelja) kreću u 15.45, a osam najboljih će u finale koje je u 18.15.


Nino Benčina
Marijana Matea Štrbac osječka pištoljašica

Naravno, bilo bi sjajno pucati u finalu, i to odmah prvog dana prvenstva. No u konačnici ja na ovo gledam da smo šesta kombinacija u Europi, što nije mala stvar
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike