Osijek
POLIKLINIKA SUVAG OSIJEK PODIŽE RAZINU USLUGE

Lani na terapiji i sedmero djece s ugrađenom pužnicom
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Logopedi u SUVAG-u odnedavno su educirani i u području mucanja

Godišnje u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Osijek kroz dijagnostičke preglede, logopedske, psihološke, ORL i edukacijske, prođe približno 1100 mališana, a isto ih je toliko tijekom godine i u rehabilitacijskom radu, što je ukupno kroz godinu više od 2200 pacijenata različite dobi i poteškoća.

U tom se broju prošle godine našlo i sedmero djece s ugrađenom umjetnom pužnicom, a s kojima se u Osijeku radi nakon intenzivne rehabilitacije u Poliklinici SUVAG Zagreb. Naime, rehabilitacija djece s ugrađenim umjetnim pužnicama ponovno je došla u središte interesa nakon što je prije malo više od godinu dana KBC Osijek počeo s operacijskim zahvatom implantacije. Podsjetimo i kako je ovih dana u osječkoj bolnici prvi put obavljena i bilateralna ugradnja pužnice kod djeteta od pet godina.

- Naime, mi sada imamo već rani probir koji radi KBC Osijek. Kada se novorođenčetu po rođenju detektira oštećenje sluha, ono bude upućeno na daljnju dijagnostičku obradu kako bi se utvrdila jačina oštećenja sluha i ima li indikacija za operaciju. Ovisno o tome ima li dijete ostatke sluha, indicira se logopedska rehabilitacija. Nakon ugradnje umjetne pužnice, prilagođeni procesor omogućava čujnost, ali da bi se razvilo slušanje i govor nužna je rehabilitacija koja mora uslijediti unutar mjesec i pol dana. Naši mali pacijenti, kako ranije tako i sada, idu na intenzivnu grupnu i individualnu rehabilitaciju u Polikliniku SUVAG u Zagreb u svrhu adaptacije, praćenja i optimalnog usmjeravanja rehabilitacije svakog pojedinog djeteta. Dijete s ugrađenom umjetnom pužnicom iziskuje dugotrajan i intenzivan proces razvoja slušanja i govora i veliki angažman roditelja i rehabilitatora. Njega se prvo uči slušati, razaznavati zvukove, šumove i glasove iz okoline. Nakon što se procijeni da je dijete u dovoljnoj mjeri napredovalo, a s obzirom na mjesto stanovanja, ono biva upućeno nama. Iskustvena je činjenica da kod djeteta nakon ugradnje umjetne pužnice razvoj jezika i govora protječe uredno ako to dopušta intelektualno funkcioniranje malog pacijenta. No, mi se u našem radu često susrećemo s višestrukim poteškoćama gdje nije samo oštećen sluh, nego postoje i druga oštećenja, pa i sama rehabilitacija ne donosi očekivane rezultate. Stoga pratimo napredak svakog djeteta kroz logopedske, psihološke, neurološke i audiološke evaluacije te određujemo adekvatnije rehabilitacijske smjernice i upućujemo dijete u druge ustanove koje mogu dodatno pomoći. U Poliklinici SUVAG Osijek u sklopu Kabineta za ranu komunikaciju pratimo svu neurorizičnu novorođenčad, tako da u opservaciji već imamo djecu u dobi od šest mjeseci te na vrijeme možemo procijeniti treba li djetetu daljnji tretman. S ponosom možemo reći i da je kroz našu ustanovu prošlo nekoliko desetaka djece s umjetnom pužnicom, ili slušnim pomagalima, a koja su danas završila fakultete te su perspektivni mladi ljudi - napominje ravnateljica osječkog SUVAG-a Mirela Poljak Šefčić, mag. logoped.

Nefreteta Z. Eberhard
KAŠNJENJE U GOVORNOM RAZVOJU
Osječki SUVAG ima podružnice u Našicama, Đakovu, Dardi i Belišću. Stručni tim čine logopedi i magistri logopedije, audiolog, psiholozi i edukacijski rehabilitator, a dijagnostika i rehabilitacija obavlja se međusobnim nadopunjavanjem i koordinacijom prema potrebama pacijenta.

- Djeca danas od najranije dobi postaju ovisna o pametnim telefonima, računalima i društvenim mrežama, kasnije progovaraju, govor se kasnije razvija, govore manje od vršnjaka, koriste manji broj riječi, redoslijed riječi u rečenici je nepravilan, dijete je nezainteresirano za učenje pjesmica, brojalica, slušanje priča, govor je nerazumljiv, nema razvijene komunikacije. U znatno manjoj mjeri u našu ustanovu danas dolaze djeca s poteškoćama izgovora pojedinih glasova. Zanimljivo je da roditelji često budu u zabludi i znaju doći s djetetom od pet ili šest godina uvjereni kako njihovo dijete “samo ne zna reći glas R ili L”. Međutim, kada napravimo kompletnu dijagnostičku obradu, utvrdimo niz poteškoća. Inače, mi smo se u posljednjih godinu i pol profilirali i educirali logopede u području mucanja i rada s djecom s poremećajima iz autističnog spektra - napominje ravnateljica.
Kašnjenje u govornom razvoju
Najčitanije iz rubrike