Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Vrkić najavio moguće smjene na čelu tvrtki koje ne posluju dobro
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Vladajuće, pa i samog gradonačelnika Vrkića, najviše zatekla činjenica da pri izglasavanju kredita nije zatražena rasprava

Prilično neuobičajena atmosfera vladala je u ponedjeljak na 17. sjednici osječkog Gradskog vijeća, a na čijem se dnevnom redu našlo 14 točaka, među kojima i ona o novom zaduživanju Grada te izvješće o gradonačelnikovu radu za drugu polovinu prošle godine.

​Tako se, kako je to komentirao i vijećnik Vladimir Ham, prilično žustra i duga rasprava povela o, primjerice, klimatskim promjenama i potpisivanju međunarodnog Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, ali je novo zaduženje od 50 milijuna kuna izglasano a da nitko nije ni trepnuo. Neuobičajeno je jučer bilo i ponašanje Kluba HDZ-a, koji je potvrdno glasao za sve odluke, osim za Odluku o imenovanju Komasacijskog povjerenstva, kada je ostao suzdržan, te za izvješće o gradonačelniku, za koje je naglasio da ga ne može podržati jer ne može prihvatiti daljnje subvencije trgovačkim društvima i činjenicu da prošle godine nije bila održana ni jedna od obećanih tematskih sjednica Gradskoga vijeća.

Financijska stabilnost
​Ipak, vladajuće, pa i samog gradonačelnika, najviše je zatekla činjenica da se pri izglasavanju triju novih kredita nije zatražilo ni obrazloženje pročelnika Davida Krmpotića, niti se i jedna ruka podigla za raspravu. Unatoč tome, očito već pripremljen, gradonačelnik je odlučio obrazložiti dizanje kredita i objasniti financijsku situaciju Grada. Istodobno je najavio i moguće promjene na čelu nekih gradskih tvrtki, za koje smatra da ne rade dobro.

- Grad je trenutačno financijski stabilan i gotovo smo sve dugove izravnali, pa čak pokušavamo očistiti i sve dugove u trgovačkim društvima. Stoga, kada dižemo kredite, dobivamo uvjete koje rijetko tko može dobiti. U mojem se izvješću sada može pročitati i kako je Osijek najbolji od svih većih sedam gradova u Hrvatskoj po povlačenju iz fondova, ali sada, kada smo najbolji, to nitko ne spominje. Isto je i sa subvencijama trgovačkim društvima. Najveći je dio tih tvrtki pozitivan, a budućim ću kadroviranjima riješiti te probleme. Imamo još dvije-tri tvrtke koje imaju problem, ali vidjet ćete kako ću to riješiti. Ulažemo u Tvrđu i IT sektor, a neki nisu dizali ruku kada ju je trebalo dizati za velike investicije, od IT parka do sportskih centara na Pampasu. Vijećnik Tomas rekao je da smo sakrili šest milijuna kuna koji su Hrvatske vode uložile u šetnicu, a nedavno sam javno rekao da ono što su napravili Plenković i HDZ za spajanje šetnicom Gornjeg i Donjeg grada nije napravio nitko u povijesti Osijeka. Što sam još trebao reći? Nije problem da kažete što mislite, ali onda to argumentirajte - revoltirano je komentirao Vrkić.

​Vijećnici HDZ-a opravdali su svoje dizanje ruke za nove kredite time što je taj novac namijenjen u dobru svrhu.

- To je novac koji ide za našu djecu, a kada je nešto dobro, mi to podržimo - odgovorio je Milan Opačak.

Mlak "aktualac"
​​Inače, prilično mlak bio je i aktualni sat, na kojem vijećnici postavljaju pitanja i prijedloge gradonačelniku, a ovaj se put većina njih svela na komunalnu problematiku gradskih četvrti, od manjkavosti klupa i koševa za otpatke do rupa na cesti i zelenila. Najbolju je primjedbu pritom dala Ivana Šojat, koja je kolege iz svih političkih opcija podsjetila da je riječ o najvišoj političkoj instanci Grada Osijeka, "na kojoj uistinu nije mjesto da se raspravlja o zavjesama u vrtićima, ličenju zidova i blatnim nogostupima, nego je to problematika koju rješava najniža ingerencija, a to su gradske četvrti i mjesni odbori".

Nefreteta Z. Eberhard
TKO JE POKVARIO NOVI AUTOBUS?
Većina pitanja ostala je u sjeni prvog dijela sjednice, kada je rečeno da je prije nekog vremena na servisu zbog kvara motora završio jedan od novih autobusa GPP-a. Tu je informaciju na sjednici iznio Milan Opačak, a direktor GPP-a ju je potvrdio.

- Nepoznata je osoba ulila u rezervoar tekućinu Adblue, što je prouzročilo štetu od 100 tisuća kuna. Mi smo sve prijavili DORH-u i tražimo krivca. Ne znamo je li riječ o sabotaži, ali netko će štetu nadoknaditi. Autobusi su pod jamstvom - komentirao je Šapina. No Vrkić je najavio kako bi se zbog tog incidenta Šapini mogla zaljuljati fotelja na reizboru.
ZA PJEŠAČKI MOST 16,5 MILIJ milijuna!
Priličan šok izazvala je i informacija o cijeni popravka pješačkog mosta. U Kuhačevu 9 stigla je stručna analiza, u kojoj je rekonstrukcija procijenjena na čak 16,5 milijuna kuna. Samo kopče koje drže konstrukciju stoje 3,5 milijuna kuna, a na mostu ništa nije rađeno do 80-ih godina 20. stoljeća.
Ivana Šojat podsjetila je kako Gradsko vijeće nije mjesto za raspravu o zavjesama u vrtićima i ličenju zidova
Najčitanije iz rubrike