Osijek
USPJEŠAN TJEDAN MOZGA

Djeca i odrasli “mozgali” su o inteligenciji
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Održano 70-ak interaktivnih, edukativnih radionica, predavanja i drugih aktivnosti

Stotine sugrađana svih dobnih skupina – od vrtićaraca, preko osnovaca, srednjoškolaca i studenata do onih nešto starijih - sudjelovalo je protekloga tjedna u još jednoj dobro organiziranoj manifestaciji Tjedan mozga, koja se održavala u Osijeku na nekoliko lokacija, uz središnju temu "Inteligencija životinja". U okviru odabrane osječke teme održano je sedamdesetak interaktivnih, edukativnih radionica, predavanja i drugih zanimljivih aktivnosti, poput šetnje zoološkim vrtom, šetnje pasa u azilu, a bio je tu i pub kviz te Science caffe.

Prolazi li Zemlja trenutačno kroz još jedno doba velikog izumiranja, je li izvanredno pamćenje blagoslov ili prokletstvo, zašto smo skloni vjerovanju da je mozak čovjeka najbolji, zašto nismo pripitomili zebre, zašto se vrane smatraju jednom od najinteligentnijih skupina životinja, zna li moj pas da sam tužan, funkcionira li mozak kod svih jednako, zašto je mozak kukaca nevjerojatan, mogu li životinje razmišljati i osjećati, zašto je veganstvo odgovor te zašto su ljudi najzbunjenija vrsta na Zemlji - samo su neka od brojnih pitanja na koja su uz predavanja u Auli Rektorata cijeloga tjedna odgovarali vrsni predavači, stručnjaci u svojim područjima. A kada je riječ o radionicama, kreativnosti i mašte nije nedostajalo - mozgalo se po cijele dane!

Učenici su se na radionicama na Medicinskom fakultetu, Odjelu za biologiju i u Rektoratu upoznavali s osnovama građe ljudskoga mozga, s mentalnim mapama koje im omogućavaju lakše učenje, djeca su učila kako psi razmišljaju, a sve uz igru i zabavu. Tako su, primjerice, u sklopu radionice "Pametna glava‘‘ mali kreativci imali zadatak nacrtati mozak u šarenim bojama, koji im je ostao kao uspomena na Tjedan mozga.

Jasenka Pejaković
VAŽNOST - OČUVANJE MENTALNOG ZDRAVLJA
Tjedan mozga dio je svjetske kampanje čiji je cilj popularizacija funkcija mozga i neuroznanosti te općenito podizanje svijesti o očuvanju mentalnoga zdravlja. U Hrvatsku je došla inicijativom Hrvatskog društva za neuroznanost na četirima medicinskim fakultetima (Zagreb, Osijek, Split i Rijeka), a zatim i na niz drugih fakulteta i institucija. U Hrvatskoj je organiziran osamnaestu godinu zaredom i to uz krovnu temu “Mozak životinja”. Glavni su osječki organizatori Medicinski fakultet Osijek, njegova studentska Sekcija za neuroznanost SENZOS i Odjel za biologiju te biološka studentska organizacija ZOA.
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike