Osijek
ZAVRŠNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA

“AsistentOS” zaposlio 30 osoba, a invalidi izbjegli smještanje u institucije
Objavljeno 18. ožujka, 2019.

Pedesetak korisnika europskog projekta AsistentOS kroz koju je Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije zaposlila gotovo 30 djelatnika, okupilo se za vikend u Zoo hotelu na Završnoj konferenciji projekta vrijednog više od pet milijuna kuna. Ne samo da je zaposlila 30 osobnih asistenata i time dugotrajno nezaposlenim i marginaliziranim osobama pružilia priliku za rad, nego je Udruga i prevenirala smještanje u instituciju socijalne skrbi bar desetak korisnika koji ne mogu živjeti bez tuđe pomoći. Pojasnio je to voditelj projekta i predsjednik Udruge Danijel Balažić, naglasivši kako osobna asistencija podrazumijeva pružanje usluge osobama s najtežim invaliditetom, onima koji ispunjavaju uvjete za smještaj u socijalnu instituciju stacionarnog tipa.

- Sve su to osobe u invalidskim kolicima koje žive uglavnom sa svojim starim roditeljima. Ovaj je projekt bio početak neovisnog življenja za osobe s najvećim invaliditetom, i to uz pomoć osobnog asistenta koji je uz njih četiri sata dnevno. Na taj način prevenirala se neizbježna institucionalizacija, jer da nemaju osobnog asistenta, njih bi desetak zacijelo moralo završiti u domu - pojasnio je Balažić čija Udruga okuplja članove iz Osijeka i okolice te iz Đakova, Našica i okolnih mjesta.

Iako Udruga broji 45 punopravnih članova, odnosno osoba koje se nakon ozljede kralježnice kreću isključivo s pomoć invalidskih kolica, europski projekt okupio je i ljude s invaliditetom koji nemaju veze sa županijskom Udrugom paraplegičara i tetrapletičara, nego su osobe s mentalnim poteškoćama ili cerebralnom paralizom. Balažić je skrenuo pozornost na činjenicu da osim njih, također i Društvo multiple skleroze Osječko-baranjske županije provodi europski projekt za svoje članove, a ostale koje okupljaju osobe sa zdravstvenim poteškoćama ne.

- Velika je potreba da se i tim ljudima pomogne i da se na taj način smanji nezaposlenost. Nažalost, na projekte se aplicira rijetko, jer riječ je o opsežnom poslu, no da kontaktiraju osobe educirane za provedbu europskih projekata, one bi im stručno i kvalitetno odradile taj posao - dodaje Balažić, čija je udruga ulagala u educiranje, pa su i pisanje i provedbu projekata odradili sami. Inače, u okviru završne konferencije održana je i edukacija za novi projekt koji je počeo u siječnju ove godine. M. Mihelić
Ovaj je projekt bio početak neovisnog življenja za osobe s najvećim invaliditetom, i to uz pomoć asistenta.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike