Regija
PROBLEM NEZBRINUTIH ŽIVOTINJA

Ugovor: Đakovačke pse lutalice zbrinjava VS iz Belog Manastira
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Za dojave građana o nezbrinutim psima je telefon 091/ 422 4008. Belomanastirci po psa stižu za 2 - 3 sata
ĐAKOVOGrad Đakovo je za pse lutalice i druge nezbrinute životinje, a čiji je problem kulminirao u veljači kada je u Velikom parku belgijski ovčar izgrizao 12-godišnjaka te nadležne stavio pred nikad hitniji zadatak za traženje izlaza iz tog problem, osigurao je sklonište u - Belom Manastiru. Grad Đakovo, naime, sklopio je Ugovor o pružanju usluga skloništa za životinje i usluga skupljanja lešina pasa i mačaka s javnih površina na području grada za tekuću, 2019. godinu, s Veterinarskom stanicom (VS) Beli Manastir. Ona prema ugovoru ima obvezu hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, mikročipiranja uhvaćenih pasa, njihova cijepljenja i čišćenja od parazita, entualnog liječenja, obavljanja redovitih pregleda pasa u skloništu od strane veterinara, hranjenja i čišćenja pasa u skloništu te snosi troškove neškodljivog zbrinjavanja lešina pasa i mačaka.


U slučaju nailaska na nezbrinutog psa, Đakovčani trebaju nazvati 091 422 4008. U daljnjoj proceduri nastupaju gradski komunalni redari; preko čitača čipa, a postavljeno ih je nekoliko pri više službi u gradu s tim da je Grad lani osigurao besplatno mikročipiranje pasa, provjerava se ima li pas poznatog vlasnika. Ako ima, vlasnik dolazi po psa. U suprotnom, pas je obveza Grada i dalje se postupa s njim s krajnjim odredištem u skloništu u Belom Manastiru.


– Njihova Veterinarska stanica ima trajnu službu i ona stiže po psa lutalicu u roku 2 do 3 sata te ga zbrinjava u belomanastirskom skloništu, a taj posao rade i za još nekoliko gradova - kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić. Podsjeća građane kako je u tijeku javno savjetovanje za nacrt Odluke o postupanju s kućnim ljubimcima, napuštenim i izgubljenim, te divljim životinjama, a tijekom kojega, sve do 7. travnja, mogu dati prijedloge i sugestije, očitovanja o toj tematici, viziji rješenja za nju. Galić napominje da je Grad i dalje itekako zainteresiran za aktivnosti Osječko-baranjske županije vezano uz projekt gradnje županijskog skloništa za pse.


– Također, u međuvremenu se javilo i nekoliko potencijalnih investitora s našeg područja zainteresiranih za gradnju skloništa. Uostalom, ugovor s Belomanastircima potpisan je za tekuću godinu - dodaje Galić.


Sklonište za pse u Đakovu je "dežurna tema" bilo tijekom cijele 2018., a kada je Udruga za zaštitu životinja Đakovo ljetos u Pisku htjela na od Grada joj dodijeljenom zemljištu graditi skloniše za pse. Naišla je tada na protivljenje Piščana i poruku da će zaustaviti svaku aktivnost na gradnji takvog sadržaja u svom susjedstvu. Udruga je potom odustala, vrativši zemljište Gradu u atmosferi stalnih zategnutih odnosa. Izražavajući u veljači žaljenje zbog slučaja napada psa na 12-godišnjaka, gradonačelnik Marin Mandarić rekao je tada da je zemljište Udruzi trebalo samo biti prostor za rad, a ne za sklonište/azil za pse. Nakon vraćanja zemljišta Gradu, Udruga novo tražila nije, stalno propitujući što je s psima koje s ulice odvodi "podizvođač", udruga Lolica, koju je ovdašnji komunalac angažirao za napuštene pse. Za Udrugu za zaštitu životinja, kaže članica Suzana Mandarić, sklonište na drugom kraju županije nije rješenje.


- Nisu kapacitirani - kaže Mandarić i dodaje da Udruga djeluje na unajmljenoim privatnom zemljištu kod Petrola, gdje u ovom tenu brine o 15 pasa, pokrivajući to članarinom i donacijama hrane i sl.
Na upit što je sada s obvezama komunalca Univerzala i udruge Lolica oko zbrinjavanja pasa lutalica nakon što je Grad potpisao ugovor s VS-om Beli Manastir, Galić kaže kako oni više nemaju nikakvih aktivnosti u toj problematici.


Suzana Župan
Lani besplatno mikročipirana 484 psa
Lanjskom besplatnom mikročipiranju građani su podvrgnuli 484 psa. Grad je za to po psu osigurao 100 kuna s PDV-om, ukupno 48.400 kuna. U upisniku cijepljenih pasa koji se vodi pri Ministarstvu poljoprivrede - Upravi za veterinarstvo, za 2018. godinu na području Đakova evidentirano je 1488 mikročipiranih i cijepljenih pasa, od čega ih je u prigradskim Novim Perkovcima, primjerice, samo tri, a u Đakovu 727.
Možda ste propustili...

KREĆE ISPORUKA, INTERES KUPACA VELIK

Lucići proizveli čak šest tisuća božićnih zvijezda

ELEKTRONIČKO POVEĆALO NA DAR

Dominiku “asistent” kako bi lakše čitao

PONOVNI JAVNI POZIV ZA DODJELU GRADSKIH POTPORA

Dodatnih 500.000 kuna gospodarstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana