Regija
PROBLEM NEZBRINUTIH ŽIVOTINJA

Ugovor: Đakovačke pse lutalice zbrinjava VS iz Belog Manastira
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Za dojave građana o nezbrinutim psima je telefon 091/ 422 4008. Belomanastirci po psa stižu za 2 - 3 sata
ĐAKOVO



Grad Đakovo je za pse lutalice i druge nezbrinute životinje, a čiji je problem kulminirao u veljači kada je u Velikom parku belgijski ovčar izgrizao 12-godišnjaka te nadležne stavio pred nikad hitniji zadatak za traženje izlaza iz tog problem, osigurao je sklonište u - Belom Manastiru. Grad Đakovo, naime, sklopio je Ugovor o pružanju usluga skloništa za životinje i usluga skupljanja lešina pasa i mačaka s javnih površina na području grada za tekuću, 2019. godinu, s Veterinarskom stanicom (VS) Beli Manastir. Ona prema ugovoru ima obvezu hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, mikročipiranja uhvaćenih pasa, njihova cijepljenja i čišćenja od parazita, entualnog liječenja, obavljanja redovitih pregleda pasa u skloništu od strane veterinara, hranjenja i čišćenja pasa u skloništu te snosi troškove neškodljivog zbrinjavanja lešina pasa i mačaka.


U slučaju nailaska na nezbrinutog psa, Đakovčani trebaju nazvati 091 422 4008. U daljnjoj proceduri nastupaju gradski komunalni redari; preko čitača čipa, a postavljeno ih je nekoliko pri više službi u gradu s tim da je Grad lani osigurao besplatno mikročipiranje pasa, provjerava se ima li pas poznatog vlasnika. Ako ima, vlasnik dolazi po psa. U suprotnom, pas je obveza Grada i dalje se postupa s njim s krajnjim odredištem u skloništu u Belom Manastiru.


– Njihova Veterinarska stanica ima trajnu službu i ona stiže po psa lutalicu u roku 2 do 3 sata te ga zbrinjava u belomanastirskom skloništu, a taj posao rade i za još nekoliko gradova - kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić. Podsjeća građane kako je u tijeku javno savjetovanje za nacrt Odluke o postupanju s kućnim ljubimcima, napuštenim i izgubljenim, te divljim životinjama, a tijekom kojega, sve do 7. travnja, mogu dati prijedloge i sugestije, očitovanja o toj tematici, viziji rješenja za nju. Galić napominje da je Grad i dalje itekako zainteresiran za aktivnosti Osječko-baranjske županije vezano uz projekt gradnje županijskog skloništa za pse.


– Također, u međuvremenu se javilo i nekoliko potencijalnih investitora s našeg područja zainteresiranih za gradnju skloništa. Uostalom, ugovor s Belomanastircima potpisan je za tekuću godinu - dodaje Galić.


Sklonište za pse u Đakovu je "dežurna tema" bilo tijekom cijele 2018., a kada je Udruga za zaštitu životinja Đakovo ljetos u Pisku htjela na od Grada joj dodijeljenom zemljištu graditi skloniše za pse. Naišla je tada na protivljenje Piščana i poruku da će zaustaviti svaku aktivnost na gradnji takvog sadržaja u svom susjedstvu. Udruga je potom odustala, vrativši zemljište Gradu u atmosferi stalnih zategnutih odnosa. Izražavajući u veljači žaljenje zbog slučaja napada psa na 12-godišnjaka, gradonačelnik Marin Mandarić rekao je tada da je zemljište Udruzi trebalo samo biti prostor za rad, a ne za sklonište/azil za pse. Nakon vraćanja zemljišta Gradu, Udruga novo tražila nije, stalno propitujući što je s psima koje s ulice odvodi "podizvođač", udruga Lolica, koju je ovdašnji komunalac angažirao za napuštene pse. Za Udrugu za zaštitu životinja, kaže članica Suzana Mandarić, sklonište na drugom kraju županije nije rješenje.


- Nisu kapacitirani - kaže Mandarić i dodaje da Udruga djeluje na unajmljenoim privatnom zemljištu kod Petrola, gdje u ovom tenu brine o 15 pasa, pokrivajući to članarinom i donacijama hrane i sl.
Na upit što je sada s obvezama komunalca Univerzala i udruge Lolica oko zbrinjavanja pasa lutalica nakon što je Grad potpisao ugovor s VS-om Beli Manastir, Galić kaže kako oni više nemaju nikakvih aktivnosti u toj problematici.


Suzana Župan
Lani besplatno mikročipirana 484 psa
Lanjskom besplatnom mikročipiranju građani su podvrgnuli 484 psa. Grad je za to po psu osigurao 100 kuna s PDV-om, ukupno 48.400 kuna. U upisniku cijepljenih pasa koji se vodi pri Ministarstvu poljoprivrede - Upravi za veterinarstvo, za 2018. godinu na području Đakova evidentirano je 1488 mikročipiranih i cijepljenih pasa, od čega ih je u prigradskim Novim Perkovcima, primjerice, samo tri, a u Đakovu 727.
Najčitanije iz rubrike