Regija
RADIONICA OBRTNIČKE ŠKOLE I ULJARE “GRBIĆ”

Kako do zdravih i jeftinih obroka od samoniklog bilja
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
POŽEGA

Učenici i mentori Obrtničke škole u Požegi i tvrtka i uljara bučinog ulja Grbić iz Požege organizirali su radionicu "Proljeće i zdrava hrana", na kojoj su učenici prezentirali što se može pripremiti od samoniklog bilja u prirodi.

- Sve ove biljke rastu svagdje oko nas, a od njih se mogu pripremiti zdravi obroci. Učenici su se pripremili za branje samoniklog bilja, sami su ga skupljali po poljima i šumama te naučili kakva se jela mogu pripremiti od njega. U školi su naučili da su to biljke koje su bogate vitaminima, nedavno su niknule i prebogate su C vitaminom, A vitaminom i kalijem, kao radič i maslačak, srimuš, koji je bogat mineralima, željezom i kalijem. Svatko od njih pripremio je neki svoj specijalitet – rekla je nutricionistica Andrea Drkulec, dipl. ing. prehrambene tehnologije s Obrtničke škole.

Donosimo nekoliko ideja za jeftin i zdrav obrok.

Danijel Dukić (2. raz., hotelijersko-turistički tehničar) pripremio je staro jelo, omlet sa srimušem.

- Srimuš je poznat kao zamjena za luk, nazivaju ga divlji bijeli luk i medvjeđi luk. Ova ljekovita i začinska biljka korištena je još u kameno doba. Sada za jelo koristimo samo listove, a može se koristiti i cvijet, kasnije i lukovice koje se sjeckaju kao luk. Za omlet nam treba nekoliko listića koje popržimo na ulju, dodamo dva jaja i sve to mutimo kao kajganu.

Kevin Renka (2. raz., hotelijersko-turistički komercijalist) također je pripremio srimuš, ali na drugi način.

– Ja sam srimuš sotirao, lagano popržio dok se listovi ne skvrče, skuhao sam nekoliko krumpira, izrezao i sve umiješao, posolio, začinio acetom balzamicom i bučinim uljem po želji. Dobili smo finu i ukusnu salatu uz glavno jelo.

Adrijana Adamek (1. raz., smjer kuharstvo) pripremila je salatu od čičoke.

– Čičoku beremo u polju, tj. vadimo njezino korijenje u livadama i vrtovima. Uglavnom je samonikla, u narodu je zovu divlji krumpir. Operemo je, ogulimo i naribamo. Začinimo solju, acetom balzamicom i bučinim uljem. Dobili smo salatu koja je po okusu slična repi, pravi je izvor energije i zdravlja, korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti jer ima nizak glikemijski indeks. Tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

- Mislim da moramo svi zajedno obratiti pažnju na to što jedemo, kako si možemo doprinijeti da uz mala financijska sredstva možemo poboljšati svoju prehranu – istakla je direktorica uljare Grbić, Nives Lovrić.
AGM Kruna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike