Regija
IMPRESIONIRALI SVIJET

Ucenici Gimnazije iz Vukovara prvi na Arduino Day
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
U kategoriji obrazovanja projektu “Pametni grad - Vukovar” pobjeda na natjecanju u Milanu
VUKOVAR

Pobjedom na Arduino Day Community Challengeu 2019. godine, održanom 16. ožujka u Milanu, vukovarski su gimnazijalci impresionirali cijeli svijet svojim Arduino projektom "Pametni grad - Vukovar".

Arduino Day globalni je događaj kojim se u cijelom svijetu obilježava ‘rođendan‘ Arduina. Organiziraju ga entuzijasti i udruge koje se bave ovom tehnologijom diljem svijeta. Stoga je to prilika za globalno povezivanje entuzijasta, ljubitelja open source platforme i kreatora Arduino projekata, koji svojim rješenjima, izvedbama i kreativnošću potiču i pomiču granice inovatorstva u obrazovanju i cjelokupnom društvu.

Da Hrvatska u tom području ne zaostaje, pokazali su i učenici 3.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar: Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić, vođeni profesorima mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović, koji su pobijedili na ovom prestižnom događanju.

Davor Šijanović je pojasnio kako je manifestaciju organizirao Arduino tim, u suradnji s kampom Manifattura Milano u Italiji, uključivši više od 100 zemalja sa 650 projektnih aktivnosti.

- Na središnjem su događanju proglašeni i nagrađeni najbolji projekti u zajednici koji mogu imati trajni učinak na globalni svijet i globalna događanja. Odabire se sedam pobjedničkih projekata, po jedan u kategorijama: društvene inovacije, obrazovanje, kućna automatizacija, okoliš i prostor, robotika, audio i vizualne umjetnosti i mala proizvodnja i start up-ovi. Naš projekt "Pametni grad - Vukovar: Our view of smart living" prijavili smo u kategoriji obrazovanja - naveo je Šijanović. Pojasnio je kako su time željeli pokazati kako misle i djeluju ne samo lokalno nego i globalno, ali i kako škola nije samo učionička nastava nego je i škola za život koja učenike priprema za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja. Na taj način učenicima osiguravaju dobru startnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada.

Šijanović je rekao kako im je dva dana prije početka manifestacije prispjela obavijest da je projekt u kategoriji u kojoj je prijavljen odnio pobjedu.

- Nažalost, financijskih sredstava za odlazak u Milano nismo imali te smo morali brzo prionuti izradi jednominutnog videozapisa kojim smo, prijenosom uživo, predstavili naš projekt, a koji će potom biti emitiran preko Arduino početne stranice, YouTubea i Facebooka. Ponosni smo što je naš projekt prepoznat i kao takav proglašen najboljim u kategoriji obrazovanja - naglasio je te izrazio nadu kako će ovaj projekt biti u praksi primijenjen u Vukovaru.

Dragana Korpoš
650

projektnih aktivnosti na manifestaciji prikazali su brojni sudionici iz više od 100 zemalja
Prezentiraju stvarni izgled Vukovara
Gimnazijalci su izradili maketu pametnoga grada u kojoj prezentiraju stvarni izgled Vukovara s novom šetnicom uz rijeku Dunav. Glavni dio makete je Županijska ulica u Vukovaru koja vodi prema Osijeku, a sama maketa sadrži pametnu rasvjetu, pametni parking, pametne semafore i solarni tragač. U sklopu donacijskog programa Generacija Next organiziran je natječaj za razvoj ideje Pametnog grada u kojemu je sudjelovalo 38 ustanova i udruga s 51 projektnom idejom. Ocjenjivački je sud ovaj rad proglasio najboljim u srednjoškolskoj kategoriji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike