Novosti
POČINITELJ U SRBIJI

FHP traži suđenje za Škabrnju
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Beogradski Fond za humanitarno pravo zahtijeva od Tužiteljstva za ratne zločine Srbije neka postupi prema kaznenoj prijavi koju je 2017. FHP podnio za zločin počinjen u Škabrnji u studenome 1991. i provede učinkovitu i djelotvornu istragu te ispita Zorana Tadića, kojega hrvatsko pravosuđe sumnjiči upravo za te zločine, a koji je početkom ožujka iz Australije, gdje se skrivao od 1992., pobjegao u Srbiju.


Sredinom siječnja ove godine, podsjeća FHP, PU zadarska javnosti je predstavila rezultate istrage o ratnim zločinima počinjenima tijekom napada JNA i TO Benkovac na Škabrnju u studenome 1991., a kao osumnjičenika za te zločine navodi tadašnjeg zapovjednika TO Benkovac Zorana Tadića, inače, dragovoljca iz Loznice u Srbiji, gdje se i skrivao do odlaska u Australiju. Tadić se vjerojatno uplašio da će proći kao i njegov nadređeni u to vrijeme, Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, kojega je Australija nakon gotovo deset godina provedenih u pritvoru izručila Hrvatskoj, gdje je lani osuđen na 13,5 godina. Početkom ožujka Daily Mail Australia izvijestio je o bijegu Zorana Tadića u Srbiju, koji, kao i Kapetan Dragan, osim australskog državljanstva ima i srpsko. Srpski portal Vesti-online od 12. ožujka u nastavcima objavljuje intervju s Tadićem, gdje on u detalje opisuje što se događalo u vrijeme za koje ga se sumnjiči da je počinio ratni zločin nad civilima i zarobljenicima te potvrđuje da se nalazi u Srbiji, od koje, kako kaže, "očekuje pomoć u nastojanju da dokaže kako je nevin za zločine za koje ga se sumnjiči".


Voditelj zadarske kriminalističke policije Bore Mršić početkom godine priopćio je da je u dugotrajnom i zahtjevnom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je tada 32-godišnji Tadić, kao zapovjednik 2. specijalnog voda TO Benkovac, izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjaca, 30 civila i 13 branitelja, u čijim je ubojstvima i sam sudjelovao.
Danas 59-godišnji Tadić osumnjičen je da je odgovoran za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika. M.Flego/H


Miroslav Flego
Možda ste propustili...

KNJIŽEVNICI O NAJVEĆEM KRŠĆANSKOM BLAGDANU

Uskrsli Krist u hrvatskoj poeziji

GODIŠNJI PLAN FINANCIRANJA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

Udrugama iz državnog proračuna stiže više od milijardu i pol kuna

ZAVRŠENA JOŠ JEDNA OBUKA ROČNIKA

Od 24 naraštaja obuku su završile 1003 ročnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAKO PRIVUĆI INVESTITORE

U Slavoniju je stiglo samo dva posto stranih ulaganja u Hrvatsku

2

SLUŽBENE STATISTIKE DRUKČIJE OD STVARNOSTI

Iz Njemačke se očekuje povratak umirovljenika

3

KAMPANJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Europski novac za razvoj modernog hrvatskog sela