Novosti
PREVENTIVNI SISTEMATSKI PREGLEDI BRANITELJA

Otkriveno više od 5000 kardiovaskularnih bolesti
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisani su u ponedjeljak sporazumi o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu, kojima se želi prevenirati obolijevanje i smrtnost te populacije i pridonijeti zaštiti i očuvanju njihova zdravlja.


Sporazume su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak i čelnici 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara.


Za provedbu preventivnih pregleda branitelja za 2019. osigurano je 20,8 milijuna kuna, što je dostatno za 26.000 pregleda, a pregledi su osigurani za branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 200 dana, dragovoljce i branitelje u teškoj materijalnoj situaciji, kazao je Medved. Potpisivanje sporazuma, dodao je, nastavak je programa koji se provodi od 2016. i u sklopu kojeg je preventivno pregledano ukupno 41.675 branitelja. Prema prikupljenim podatcima, 44 posto onih koji su se odazvali na preglede dobilo je preporuke za dodatne dijagnostičke pretrage, 50,3 posto preporuku pregleda ili daljnjeg tretmana specijalista, a za samo 7,4 posto njih utvrđeno je kako nije potreban daljnji dijagnostički postupak. "Takvi rezultati pregleda upućuju na potrebu nastavka provedbe programa s ciljem ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja", upozorio je Medved i pozvao branitelje da se odazovu na preglede kako bi preveniranje bolesti bilo što uspješnije.


Ministar Kujundžić naglasio je kako je dosad u sklopu preventivnih pregleda branitelja otkriveno oko 450 zloćudnih bolesti te više od 5000 ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući preventivnim pregledima, istaknuo je, brojne su bolesti otkrivene na vrijeme i ljudi izliječeni.


Ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je da će branitelji osobno dobiti pozive na preglede, nakon čega će dogovoriti termine i u kratkom vremenu obaviti potrebne pretrage u zdravstvenim ustanovama.
Na novinarski upit koliko je branitelja zatražilo priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida prema novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja, Medved je odgovorio da je cijeli proces prošlo oko 5000 ljudi, od kojih su neki dobili negativnu, a neki pozitivnu ocjenu. H
Krunoslav Capak

ravnatelj HZJZ-a

Branitelji će osobno dobiti pozive na preglede, nakon čega će dogovoriti termine i u kratkom vremenu obaviti potrebne pretrage u zdravstvenim ustanovama.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana