Novosti
POTPISI ZA REFERENDUM OD 27. TRAVNJA DO 11. SVIBNJA

Sindikati predlažu vraćanje dobi od 65 godina za odlazak u mirovinu
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Sindikalna referendumska inicijativa "67 je previše", koja se protivi odlasku u mirovinu u dobi od 67 godina, najavila je u ponedjeljak da će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma od 27. travnja do 11. svibnja, a objavila je i referendumsko pitanje, kojim se predlaže vraćanje dobi od 65 godina za odlazak u starosnu mirovinu.


Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata na konferenciji za novinare predstavili su inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum kojim se traži izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.


Referendumsko pitanje uobličeno je u prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se predlaže odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu u dobi od 60 godina i s 35 godina mirovinskog staža, smanjenje penalizacije prijevremene mirovine s 0,3 na 0,2 posto te odgađanje izjednačavanja dobne granice za žene i muškarce za odlazak u mirovinu. Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja diljem Hrvatske, a sindikalni čelnici ističu kako bi građani mogli glasovanjem na referendumu izravno ukinuti mirovinsku reformu koju je progurao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, protiv koje su sindikati još na prosvjedu u listopadu najavili referendum. "Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67 godina, jasno je da je penalizacija u Hrvatskoj za prijevremeni odlazak u mirovinu previsoka, jasno je da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti. Jedno, drugo i treće ključevi su za prikupljanje potpisa", kazao je Sever. Naglasio je da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego u Europskoj uniji, a samo u najrazvijenijim europskim zemljama, koje su i uvodile duži radni vijek, živi se duže.
"Život u zdravlju nakon 65. godine u Hrvatskoj je samo pet godina, a prosjek EU-a je deset godina. Mi smo bolesna, izrađena i siromašna nacija u kojoj se ljude tjera da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u mirovinu", istaknuo je Sever. H
OČEKUJU DOVOLJAN BROJ POTPISA
Ribić tvrdi da produženje radnog vijeka u Hrvatskoj nije nikakva nužnost, nego da je ta odluka posljedica političkog elitizma koji vlada u Hrvatskoj. "Za stanje u zemlji, nečuveno iseljavanje i demografsku depresiju krive su elitističke skupine, zato tražimo da se pravo odlučivanja vrati građanima", poručio je Ribić. Novosel je rekao da su prošle godine pokušali Vladu odgovoriti od mirovinske reforme. "Pokušali smo sve, s jasnim argumentima Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i ministru Paviću dokazati da je ovakav prijedlog nerazuman, međutim, govorili smo gluhom i slijepom", kaže Novosel. Sindikalni čelnici izrazili su uvjerenje da će građani u dovoljnom broju izići na prikupljanje potpisa i potom na referendum.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana