Ekonomija
NAJNIŽA RAZINA U GODINU DANA

U RH kliznula je stopa slobodnih radnih mjesta
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Hrvatska je u četvrtom tromjesečju prošle, 2018. godine bila među četiri zemlje Europske unije s manjom nepokrivenom potražnjom za radnicima nego u istom razdoblju prethodne, 2017. godine, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
Na razini Europske unije i eurozone stopa slobodnih radnih mjesta porasla je u četvrtom tromjesečju 2018. na 2,3 posto, pokazuju sezonski neusklađeni podatci Eurostata.
U trećem je prošlogodišnjem tromjesečju u Europskoj uniji iznosila 2,1 posto, a u eurozoni 2,2 posto. Stopa pokazuje nepokrivenu potražnju za radnom snagom. I u Europskoj uniji i u eurozoni najviše problema s pronalaženjem radnika zabilježeno je na kraju prošle, 2018. godine u uslužnom sektoru, sa stopom slobodnih radnih mjesta od 2,6 posto.
U industriji i u građevinskom sektoru iznosila je 2,1 posto u Europskoj uniji te 2,0 posto u eurozoni.
Među zemljama čijim je usporedivim podatcima Eurostat raspolagao najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2018. bilježila Češka, 6,0 posto. Slijede Belgija i Njemačka s 3,4 posto te Austrija s 3,1 posto.
Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je Grčka, 0,4 posto. Slijede Bugarska, Irska, Španjolska i Portugal sa po 0,9 posto. U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih mjesta u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju kliznula na 1,4 posto, najnižu razinu u nešto više od godinu dana. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju i u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1,5 posto. U industriji i građevinskom sektoru kliznula je pritom na 1,1 posto, s 1,5 posto, koliko je iznosila u prethodna tri mjeseca. U uslužnom sektoru pala je na 1,2 posto, s 1,3 posto u razdoblju od srpnja do rujna.Slabiju nepokrivenu potražnju za radnom snagom u četvrtom su tromjesečju u odnosu prema istom razdoblju godine prije, odnosno 2017., bilježile još Estonija, Irska, i Litva. Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine bilježile su u četvrtom tromjesečju Češka, Austrija, Malta i Njemačka. Eurostat je u posebnu tablicu izdvojio podatke za Dansku, Francusku, Italiju i Maltu jer nisu striktno usporedivi. H
Najveći skok potražnje za radnicima bilježile su u četvrtom tromjesečju Češka, Austrija, Malta i Njemačka.
6 %

iznosila je stopa slobodnih radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2018. u Češkoj

3,4 %

iznosila je stopa slobodnih radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2018. u Belgiji i Njemačkoj

3,1 %

iznosila je stopa slobodnih radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2018. u Austriji