Ekonomija
EKONOMSKI FAKULTET OSIJEK

Potpisan sporazum o studentskoj praksi
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Smatramo kako je došlo vrijeme da stručnu praksu pretvorimo u kolegij koji je dio kurikula, kazao je dekan Crnković

Na Ekonomskom fakultetu Svučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku jučer je održan okrugli stol "Regionalni razvojni izazovi - suradnjom do prosperiteta". U sklopu tog događaja potpisan je i sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji s pet regionalnih razvojnih agencija Slavonije, Baranje i Srijema.Prema riječima dekana Ekonomskog fakulteta, prof. dr. sc. Borisa Crnkovića, suradnja s razvojnim agencijama postojala je i prije, ali ovaj je put ona i formalizirana. Dodao je kako Ekonomski fakultet razrađuje ideju stručne studentske prakse i Centra za razvoj karijera s kojom se planira prijaviti za novac iz Europskog socijalnog fonda.
- Do sada smo imali dobrovoljnu stručnu praksu, to je projekt koji dosta dobro funkcionira već godinama. Međutim, smatramo kako je došlo vrijeme da to podignemo na višu razinu, da stručnu praksu pretvorimo u kolegij koji je dio kurikula. Želja nam je uključiti i ovih pet regionalnih razvojnih agencija s područja Slavonije u tu priču. Drago mi je što naši studenti mogu i kod njih otići na praksu i steći dragocjena iskustva iz njihova područja djelovanja. Naši studenti shvaćaju da su uz znanja iz nastavnog plana i programa koja mogu kod nas naučiti podjednako važne i vještine i sposobnosti koje mogu steći iz drugih aktivnosti koje im također nudimo, a sve to u konačnici povećava njihovu zapošljivost. Tu pripadaju studentska stručna praksa i rad na različitim projektima. Svako ulaganje u sebe kad-tad će se isplatiti - rekao je dekan Crnković.
Prvi čovjek Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić rekao je kako oni već niz godina surađuju s Ekonomskim fakultetom u Osijeku. To se očituje i u činjenici da studenti s tog fakulteta redovito dolaze u tu javnu ustanovu kako bi obavili svoju studentsku praksu. Dodao je da je upravo potpisanim sporazumom omogućena slična suradnja s ostalim regionalnim razvojniim agencijama u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Istaknuo je važnost poznavanja metodologije pisanja europskih projekata, što je od velikog zanimanja poduzetnika, nevladina sektora, općina, gradova, županija i javnopravnih tijela, odnosno svih onih koji žele dobiti dodatni novac iz fondova Europske unije. Studenti Ekonomskog fakulteta stručnu praksu obavljaju i u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodovaca. U proteklih pet godina više od 220 studenata ostvarilo je stručnu praksu u jednoj od članica te udruge, istaknuo je Ivan Sarić u ime HUP-a.U radu okruglog stola sudjelovala je i prodekanica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Nataša Drvenkar, Antonio Matković iz tvrtke Selectio, stručni suradnik za europske projekte Katica Križanović (Ekonomski fakultet) te u ime Centra za poduzetništvo Osijek Milan Peterka i Tihana Marković. Draško Celing

SURADNJA S PET RAZVOJNIH AGENCIJA
U ime Ekonomskog fakulteta sporazum s pet regionalnih razvojnih agencija potpisao je dekan, prof. dr. sc. Boris Crnković. Županijsku razvojnu agenciju Osječko-baranjske županije predstavljao je njezin ravnatelj Stjepan Ribić, Centar za razvoj Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher, a Razvojnu agenciju Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota. U ime Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije bila je Emina Kovač, a Regionalnu razvojnu agenciju Požeško-slavonske županije predstavljala je Senka Horvat.
Stjepan Ribić

ravnatelj Razvojne agencije Osječko-baranjske županije

- Nama je želja da studente Ekonomskog fakulteta osposobimo kako pisati, pripremati, prijavljivati i provoditi europske projekte te kako ih strateški planirati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike