Učionica
CIKLUS „SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-U“

O Kugla glumištu i osječkom glumcu Zlatku Buriću - Kići
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek 11. ožujka 2019. održano je deveto predavanje iz ciklusa otvorenih predavanja naslovljenoga „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ koji organiziraju Doktorska škola Sveučilišta u Osijeku i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u svrhu popularizacije znanosti i jačanja veza između znanosti, umjetnosti i društva.


Predavanje naslovljeno „Kugla glumište i Osječanin Zlatko Burić – Kićo” održala je Barbara Balen Domazetović, asistentica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te doktorandica poslijediplomskoga interdisciplinarnog sveučilišnog studija Kulturologija, modula Kultura, umjetnost i književnost u europskom kontekstu na Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku. Predavanje je obuhvatilo početke djelovanja alternativne kazališne scene u Osijeku i Zagrebu. Kako je istaknula Balen Domazetović, Kugla glumište bila je jedna od najvažnijih kazališnih, multimedijalnih i interdisciplinarnih umjetničkih skupina u nekadašnjoj Jugoslaviji, a posebno u Hrvatskoj. Djelovala je od 1975. do 1985. godine kada se dijeli na nekoliko frakcija od kojih neke djeluju sve do danas. Budući da su neki od članova Kugla glumišta, poput poznatoga glumca Zlatka Burića – Kiće, bili Osječani koji su svoje glumačke početke imali upravo u Osijeku, predavanje je obuhvatilo pregled Burićeva umjetničkog djelovanja u kazalištu, ali i a filmu.
Svjetlana MOKRIŠ
Raspored predavanja

Raspored sljedećih predavanja u okviru ciklusa „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ može se pogledati na mrežnom sjedištu GISKO-a (http://www.gskos.unios.hr/index.php/sveucilisni-ponedjeljak-u-gisko-u/). Također, raspored se redovito objavljuje u tablici Aktivnosti popularizacije znanosti na posljednjoj stranici svakoga broja Sveučilišnoga glasnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike