Učionica
SVEUČILIŠTE I ODJEL ZA MATEMATIKU ORGANIZIRALI VAŽAN ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP

Stručnjaci raspravljali o hrvatskome jeziku u računalnom jezikoslovlju
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Sveučilište u Osijeku i Odjel za matematiku Sveučilišta 15. veljače 2019. u Auli su Sveučilišta organizirali znanstveno-stručni skup „Hrvatski jezik u računalnome jezikoslovlju“.

Na skupu su gostovali prominentni jezikoslovci, kroatisti i drugi stručnjaci, među ostalima i prof. dr. sc. Božo Skoko (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) s temom o nacionalnome brendiranju te izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović (Filozofski fakultet u Puli) s temom naglasne norme. Ideja je skupa približiti stručnjake iz područja jezikoslovlja i područja primijenjene matematike-računarstva u rješavanju jezikoslovnih poteškoća u hrvatskome jeziku uz pomoć računala. U pitanju je jedna od inicijativa u okviru proslave 20 godina osnutka Odjela za matematiku.

Inače, Odjel je od svojega osnutka usmjeren prema primijenjenoj matematici te primjeni matematike u drugim područjima. Iz toga je razloga prepoznao računalno jezikoslovlje kao jedan od smjerova takve primjene što je i dobra prigoda za povezivanje s društveno-humanističkim znanostima. Cijela je inicijativa pokrenuta suradnjom Odjela s prof. dr. sc. Marijom Essertom s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Jedna od prvih inicijativa takve suradnje jest izvođenje izbornoga kolegija Računalno jezikoslovlje. U posljednje dvije akademske godine pokazalo se kako se studenti matematike svojim matematičkim i računarskim kompetencijama mogu uhvatiti ukoštac s jezikoslovnim izazovima u analizi prirodnoga jezika.

S druge strane, računalno jezikoslovlje na Odjelu za matematiku postavlja se i u znanstveno-istraživačke okvire koje je podržano financiranjem Sveučilišta u Osijeku (interni znanstvenoistraživački projekt „Računalom upravljano korpusno jezikoslovlje“) i donacijom Adris zaklade za projekt „Hrvatski jezik u računalnome oblaku svijeta“. Obje su institucije prepoznale važnost očuvanja hrvatskoga jezika kao nacionalne odrednice u suvremenim računalnim tehnologijama. Financiranja su usmjerena i u razvoj digitalnoga sintaktičko-semantičkog rječnika (http://ssf.mathos.hr), sadržanoga u doktorskome radu Marka Oreškovića s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.
Domagoj ŠEVERDIJA
Možda ste propustili...