Učionica
FILOZOFSKI FAKULTET OSIJEK PARTNER U NACIONALNOJ KAMPANJI „I JA ŽELIM ČITATI!“

Pomoć osobama s disleksijom i različitim teškoćama čitanja
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Iako je jedan od općih ciljeva Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“, u suorganizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice te Knjižnica grada Zagreba, poticanje čitanja kod svih građana, kampanja je u prvom redu usmjerena osobama s disleksijom i teškoćama čitanja, odnosno na sve društvene skupine koje iz bilo kojih razloga ne mogu čitati standardni (crni) tisak i standardne knjižnične usluge.

Istraživanja su pokazala da nepravovremeno dijagnosticiranje ili izostanak dijagnoze disleksije ili teškoća čitanja mogu dovesti do problema s učenjem tijekom cijeloga školovanja, lošijega školskog i akademskog uspjeha te posljedično utjecati negativno na sve vidove života pojedinca. Budući da u Hrvatskoj do sada nisu evidentirani odgovarajuća potpora, organizirano istraživanje i sustavno bavljenje tom problematikom, kampanjom se želi informirati i senzibilizirati hrvatsku javnost o problemima osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te potaknuti na poboljšanje suradnje među relevantnim institucijama i stručnjacima. Kako bi se pak omogućio lakši pristup većem broju knjiga prilagođenih toj skupini, želi se potaknuti uvođenje sustavnoga financiranja proizvodnje građe lagane za čitanje i DAISY (Digital Accessible Information System) zvučnih knjiga na državnoj razini te povećati mrežu knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja, disleksijom i programe za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak. Jedan od glavnih ciljeva kampanje, izmjena legislative (Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima), kako bi se osobama s teškoćama čitanja i disleksijom omogućio lakši pristup posebno prilagođenim knjigama, približio se svojemu ostvarenju početkom siječnja 2019. stupanjem na snagu Ugovora iz Marakeša Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo čija je potpisnica i RH. Njegov je cilj olakšati pristup objavljenim djelima slijepim i slabovidnim osobama te osobama koje imaju druge smetnje pri čitanju otisnutoga teksta.

U dosadašnjem razdoblju provođenja kampanje brojni su dionici u društvu (knjižnice, zdravstvene ustanove, odgojne i obrazovne ustanove, državne, lokalne i civilne organizacije, nakladnici i drugi) različitim aktivnostima pridonijeli ostvarivanju ciljeva kampanje. U cilju bolje promocije i koordinacije aktivnosti u okviru kampanje u istočnom dijelu Hrvatske, a posebice u Osječko-baranjskoj županiji, početkom 2019. brojnim partnerima – kao što su Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Hrvatsko logopedsko društvo, Hrvatska udruga za disleksiju, Poliklinika SUVAG, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ured Pravobraniteljice za djecu, Hrvatska knjižnica za slijepe i drugi – pridružio se Filozofski fakultet Osijek. U Osijeku će se po prvi put krajem travnja ove godine, u povodu obilježavanja Noći knjige, organizirati biciklijada u znak potpore kampanji kao što se već tradicionalno organizira u gradovima diljem Hrvatske.
Sanjica FALETAR TANACKOVIĆ
Poziv svima zainteresiranima

Pozivaju se svi zainteresirani (roditelji, odgajatelji, nastavnici, knjižničari, socijalni i zdravstveni djelatnici, logopedi, nakladnici, predstavnici civilnoga društva i drugi) koji žele saznati više o kampanji, podržati ju i uključiti se u planiranje i provođenje aktivnosti (izložbe, predstavljanje knjiga, predavanja, radionice, biciklijada i drugo), da se jave koordinatorici Kampanje, izv. prof. dr. sc. Sanjici Faletar Tanacković na adresu e-pošte: sfaletar@ffos.hr.