Učionica
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

Studentice PTFOS-a prve iz Hrvatske na prestižnom norveškom sveučilištu
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Studentice druge godine diplomskoga studija Procesno inženjerstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Ana Tutić i Anđela Zeko-Pivač početkom veljače 2019. započele su svoj tromjesečni boravak i učenje na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije u Trondheimu (Norwegian University of Science and Technology, NTNU).

Dvije će studentice do kraja travnja 2019. boraviti na Katedri za inženjerstvo voda i otpadnih voda NTNU-a gdje će aktivno sudjelovati u radu tima prof. dr. sc. Sveinunga Sægrova čija su znanstvena istraživanja usmjerena prema razvoju najnovijih tehnologija u području zaštite okoliša i uporabe nutrijenata iz otpadnih voda. Ana Tutić i Anđela Zeko-Pivač prve su studentice Sveučilišta u Osijeku, a ujedno i prve studentice iz Hrvatske općenito, koje nova znanja i vještine stječu na tom norveškom sveučilištu. Odlazak u Norvešku i boravak dviju studentica u Trondheimu financiran je sredstvima programa Erasmus+ KA1 mobilnost studenata u akademskoj godini 2018./2019., a rezultat je suradnje izv. prof. dr. sc. Mirne Habuda-Stanić s norveškim znanstvenicima i stručnjacima za područje inženjerstva voda. Suradnja je započela tijekom prošle godine kada je profesorica Habuda-Stanić provela petotjedno usavršavanje na NTNU-u, također financirano sredstvima programa Erasmus+ KA1. NTNU je najveće sveučilište u Norveškoj, a osnovano je 1760. Specijalizirano je za inženjerstvo, tehnologiju i prirodne znanosti, a prema listi World University Rankings za 2019. časopisa Times Higher Education, NTNU se nalazi među 400 najboljih sveučilišta u svijetu.

Iako zaprimi čak oko 85 000 prijava, NTNU godišnje prima oko 39 000 novih studenata, od kojih približno 20 000 studenata upisuje programe studija prirodnih znanosti ili tehnologije. Norveško sveučilište znanosti i tehnologije ima sporazume o razmjeni studenata s više od 60 različitih sveučilišta širom svijeta.
Mirna HABUDA-STANIĆ
Možda ste propustili...