Učionica
OSTVARENI DOKTORAT REZULTAT SURADNJE IZMEĐU FERIT-A I SVEUČILIŠTA U OSIJEKU, GHENTU I NOVOM SADU

Dr. sc. Hrvoje Leventić stekao prvi dvojni doktorat na Sveučilištu u Osijeku
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Prvi dvojni doktorat na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku stekao je Hrvoje Leventić, asistent na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek, na javnoj obrani doktorske disertacije pod naslovom „Segmentacija i analiza aurikula lijeve srčane pretklijetke iz kardiovaskularnih CT snimaka“ održanoj 5. veljače 2019. u prostorijama Fakulteta.


Doktorat je rađen pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Irene Galić s FERIT-a te dvaju mentora (prof. dr. ing. Aleksandre Pižurice i doc. dr. ing. Danila Babina) sa Sveučilišta u Ghentu u Belgiji. U tom je slučaju ostvareni doktorat rezultat dugogodišnje suradnje između FERIT-a, Sveučilišta u Ghentu i Sveučilišta u Novom Sadu koja je započela još 2015. U samom početku tim s Katedre za vizualno računarstvo FERIT-a, koji predvodi Irena Galić, krenuo je s pripremom i prijavom EU projekta u suradnji s kolegama s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Budući da se tim bavi računalnom analizom kardiovaskularnih medicinskih snimaka, usporedno su započeli suradnju i s Danilom Babinom. Kako se suradnja razvijala, Hrvoje Leventić, zahvaljujući Erasmus+ programu, u trima je navratima proveo po mjesec dana na istraživačkoj mobilnosti u Ghentu pod mentorstvom doc. dr. Babina. Tijekom trećega boravka pojavila se mogućnost prijave dvojnoga doktorata te su započeli pregovori između Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Ghentu. Potonje je Sveučilište osiguralo sredstva za dodatna tri mjeseca boravka Hrvoja Leventića u Ghentu, a prof. Pižurica prihvatila je mentorstvo.


No kako do tada na osječkom Sveučilištu nitko nije upisao dvojni doktorat, nije postojala pravna osnova za to. Stoga je uprava FERIT-a pokrenula inicijativu za osmišljavanja procedure te provedbu pravnih osnova koji su poslužili kao temelj za sve daljnje potrebne izmjene kojima bi se omogućilo pravo na stjecanje dvojnih doktorata. Uz potporu uprave Sveučilišta, a posebice prof. dr. sc. Sonje Vile, prorektorice za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju, izmijenjeni su Statut i Pravilnik o doktorskim studijima te je donesen Pravilnik o dvojnim doktoratima čime su uspostavljena pravila za sve buduće dvojne doktorate. Konačno, krajem 2018. Sveučilišta u Osijeku i Ghentu potpisala su ugovor o dvojnom doktoratu čime je postignuta suradnja formalizirana. Prema ugovoru obrana se sastoji od dvaju dijelova: interne obrane disertacije, održane u Ghentu 14. siječnja 2019., te javne obrane održane u Osijeku 5. veljače 2019. Povjerenstvo koje je ocijenilo disertaciju sastojalo se od članova s četiriju različitih institucija: dvaju članova sa Sveučilišta u Ghentu, člana s Medicinskog fakulteta Novi Sad, člana s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb te predsjednika povjerenstva s FERIT-a. Disertacija je napisana na engleskom jeziku te je ujedno i prva doktorska disertacija na FERIT-u u cijelosti napisana na engleskom jeziku.
Irena GALIĆ, Hrvoje LEVENTIĆ
Do sada šest radova

Osim dvojnoga doktorata ova je suradnja rezultirala i dvama znanstvenim radovima objavljenim u časopisima te četirima radovima izloženim na međunarodnim konferencijama. Tim izv. prof. dr. sc. Irene Galić i dalje nastavlja započetu suradnju kroz projekt Hrvatske zaklade za znanost kroz koji su zaposlena dva nova mlada znanstvenika, a bavi se detaljnom analizom kardiovaskularnoga zdravlja iz CT i MRI snimaka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike