Učionica
SURADNJA OSJEČKOGA HNK I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU

Uspješno izvedena ispitna predstava „Hedda Gabler“ Henrika Ibsena
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Ispitna predstava studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku „Hedda Gabler“, norveškoga dramatičara Henrika Ibsena, uspješno je izvedena 17. veljače 2019. u tzv. zelenoj dvorani Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku.

Ta je produkcija nastala u okviru nekoliko kolegija. To su: „Majstorska radionica glume: Modul glumac pred dramskim tekstom: Igra realnosti – Ibsen, Čehov, Krleža“ čiji je nositelj izv. prof. art. Zlatko Sviben, a suradnici Anica Tomić, umjetnička suradnica, te Domagoj Mrkonjić, umjetnički suradnik; zatim „Umijeće glasa I“ čija je nositeljica izv. prof. art. Tatjana Bertok Zupković, a suradnica na kolegiju Selena Andrić, umjetnička suradnica; te „Menadžment kazališta“ koji izvode dr. sc. Igor Mavrin, poslijedoktorand, i asistent Tomislav Levak. Drama „Hedda Gabler“ opisuje i danas aktualne tematike braka, ljubavi, strasti, slobode i smisla života. Iako je praizvedena davne 1891., svojim je tempom, rečenicama i situacijama aktualna i suvremena. Pitanja smisla života te promašenih prošlosti, kao i budućnosti, isprepleću se oko njezinih likova na čelu s Heddom Gabler. Kao takva velik je izazov za studente u kojem su se neki od njih prvi put suočili s tim gotovo filozofskim pitanjima, ali i otkrili područje glumačke suigre kao mjesta odgovora na neka od njih. Posljedica njihove strasti i želje upravo je i taj ispit, realiziran uz veliku potporu dekanice Akademije prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić i nove intendantice HNK-a Dražene Vrselje koja je prepoznala potencijal suradnje s AUK-om. Na taj se način osječki HNK otvorio kao institucija koja prepoznaje studentske prve korake k profesionalnom životu i time stvara prostore i vidljivost za nove, nadolazeće mlade snage.
Antonio ŠABIĆ, Anica TOMIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTVARENI DOKTORAT REZULTAT SURADNJE IZMEĐU FERIT-A I SVEUČILIŠTA U OSIJEKU, GHENTU I NOVOM SADU

Dr. sc. Hrvoje Leventić stekao prvi dvojni doktorat na Sveučilištu u Osijeku

2

DR. SC. ISTKHAR ALI IZ INDIJE:

Znanje i iskustvo koje ću ponijeti iz Osijeka značajno će mi pomoći u daljnjem znanstvenom radu

3

DO LJETA OVE GODINE U OSIJEKU ĆE BITI ODRŽANI REDOVNI IZBORI ZA NOVE ČLANOVE VODSTVA KROVNOGA PREDSTAVNIČKOGA TIJELA STUDENATA

Kako se provode izbori predstavnika u Studentskom zboru Sveučilišta u Osijeku?