Učionica
MEĐUNARODNI OKRUGLI STOL „NOĆ IDEJA – SUOČAVANJE SA SADAŠNJOŠĆU“

Medijska pismenost jedini učinkovit način u borbi protiv lažnih vijesti
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Zanimljiv i iznimno posjećen međunarodni okrugli stol „Noć ideja 2019. – suočavanje sa sadašnjošću“, s aktualnom temom „Lov na lažne vijesti“, 31. siječnja 2019. u punoj Studijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek organizirao je Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u RH te partnerskim institucijama.

Na okruglom stolu sudjelovali su francuski novinar iz Berlina Jacques Pezet, suradnik rubrike CheckNews dnevnika Liberation, potom, kao moderator, Giovanni Vale, neovisni novinar iz Italije, doc. dr. sc. Lana Ciboci, predavačica Visoke škole za komunikacijski menadžment „Edward Bernays“ u Zagrebu i potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te Tomislav Levak, predavač medijskih kolegija i asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji je za temu svoje doktorske disertacije odabrao upravo obradu fenomena lažnih vijesti i njihova širenja putem društvenih mreža. Na početku je brojnu publiku pozdravio Philippe Meunier, veleposlanik Republike Francuske u RH, istaknuvši kako se „Noć ideja“ ove godine organizira u više od 120 gradova svijeta među kojima se prvi put našao i Osijek.

Nakon toga sudionici su okrugloga stola okupljenima pojasnili što su lažne vijesti i koje su njihove granice te pokušali odgovoriti na pitanja kao što su: Na pojavu kojih izazova utječe širenje lažnih vijesti u javnom prostoru i raspravi ? Kako novi mediji mogu promijeniti naš odnos prema činjenicama i utjecati na mišljenje? Na koji se način možemo suprotstaviti lažnim vijestima? Sudionici okruglog stola zamoljeni su da ponude neka rješenja za problem lažnih vijesti, a složili su se kako je jedini učinkovit način veća medijska pismenost i obrazovanje, i to svih araštaja.
Siniša PETKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike