Učionica
STJEPAN ĆURČIĆ, DONEDAVNI PREDSJEDNIK HRVATSKOGA STUDENTSKOG ZBORA I STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA:

„Vrlo je važna uloga Studentskoga zbora u podizanju razine kvalitete studiranja i studentskoga standarda“
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Kao predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u akademskoj godini 2017./2018., predstavničkoga tijela koje u sveučilišnom sustavu zastupa interese više od 17 000 studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, te Hrvatskoga studentskog zbora, gledajući unatrag, primjećujem koliko su takva tijela važna za unaprjeđivanje sustava visokoga obrazovanja i studentskoga standarda na razini sveučilišta, ali i na razini Republike Hrvatske.

Imao sam priliku u malo više od godinu dana iznutra upoznati navedene sustave i sve njihove prednosti i nedostatke. Iskustvo koje sam pri tome dobio nemjerljivo je i neusporedivo veće od bilo kojih drugih aktivnosti tijekom studija. Svoj mandat predsjednika na sveučilišnoj i nacionalnoj razini posvetio sam radu u različitim tijelima koje se bave visokoobrazovnim politikama i studentima. Tako mi je velika čast bila sudjelovati u radu, primjerice, Nacionalne skupine za uspostavu sustava za praćenje osoba s kvalifikacijama, Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme u RH, Rektorskom zboru RH, Senatu Sveučilišta u Osijeku, Odboru za pravna i statutarna pitanja Sveučilišta u Osijeku, Povjerenstvu za izradu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, povjerenstvima za izradu pravilnika o studentskim stipendijama, delegaciji RH na Ministarskoj konferenciji o provedbi Bolonjskoga procesa EHEA Paris 2018. i još mnogo drugih tijela koje uređuju sustav visokoga obrazovanja i studentskoga standarda.

Na nižoj razini predstavništva, odnosno u sveučilišnom sustavu, najvažnijom promjenom koju je inicirao Studentski zbor smatram izradu i donošenje Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta u Osijeku koji smo zajedničkom inicijativom Studentskoga zbora Sveučilišta te tada novoizabranoga prorektora za nastavu i studente prof. dr. sc. Dražana Kozaka uputili na odluku Senatu Sveučilišta te je potom i usvojen. Željeli smo da stipendije za izvrsnost budu ravnopravno raspodijeljene među studentima sastavnica, ali i da kriteriji doista budu takvi da se nagrađuju oni najbolji. Važnu zadaću Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku, koju smatram da smo uspješno ispunili, čini i briga o studentskim zborovima na razini sastavnica koji organiziraju različite projekte u cilju poticanja studenata na studentski aktivizam i uključivanje u izvannastavne aktivnosti, ali i aktivnosti koje potiču kvalitetno provođenje slobodnoga vremena. Djelovanje Studentskoga zbora Sveučilišta također čini i rasprava o svim poteškoćama s kojima se studenti javljaju te trud za iznalaženje načina da se oni riješe. Uz to, Studentski zbor Sveučilišta, u suradnji sa studentskim zborovima sastavnica, dužan je kontrolirati da se svi pravni akti na jednak način primjenjuju na sve studente Sveučilišta. U suradnji sa službama Sveučilišta svakako smo imali vrlo važnu ulogu u podizanju razine kvalitete studiranja i studentskoga standarda na Sveučilištu u Osijeku.
Tomislav Levak
Najveći uspjeh – Zakon o obavljanju studentskih poslova

Važno je istaknuti najveći uspjeh koji je za vrijeme mojega mandata Hrvatski studentski zbor postigao, a to je izrada i usvajanje Zakona o obavljanju studentskih poslova. Zakonom je rad preko studentskoga servisa omogućen i izvanrednim studentima, odnosno svim studentima koji nisu u radnom odnosu. Regulirana je i povećana minimalna cijena sata rada čime su naši studenti koji rade preko studentskih ugovora bolje zaštićeni od izrabljivanja poslodavaca. To nam je donijelo velik iskorak po pitanju studentskoga standarda u RH.
Možda ste propustili...

ODRŽANA 8. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA VODA ZA SVE 2019.

Ukupno 359 autora iz deset zemalja predstavilo 112 radova

IZV. PROF. DR. SC. VANJA RADOLIĆ PROČELNIK ODJELA ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„U skoroj budućnosti na Odjelu planiramo pokrenuti još dva sveučilišna diplomska studija“

PROJEKT U POVODU OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOGA DANA DARIVANJA KNJIGOM

Uspješna razmjena knjiga na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTVARENI DOKTORAT REZULTAT SURADNJE IZMEĐU FERIT-A I SVEUČILIŠTA U OSIJEKU, GHENTU I NOVOM SADU

Dr. sc. Hrvoje Leventić stekao prvi dvojni doktorat na Sveučilištu u Osijeku

2

DR. SC. ISTKHAR ALI IZ INDIJE:

Znanje i iskustvo koje ću ponijeti iz Osijeka značajno će mi pomoći u daljnjem znanstvenom radu

3

DO LJETA OVE GODINE U OSIJEKU ĆE BITI ODRŽANI REDOVNI IZBORI ZA NOVE ČLANOVE VODSTVA KROVNOGA PREDSTAVNIČKOGA TIJELA STUDENATA

Kako se provode izbori predstavnika u Studentskom zboru Sveučilišta u Osijeku?