Učionica
STUDENTSKI CENTAR U OSIJEKU

Studentima uvijek na raspolaganju, spremni za suradnju i svaku pomoć
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Studentski centri u Republici Hrvatskoj ustanove su koje skrbe o cjelovitom studentskom standardu kroz prehranu, smještaj, povremeno i privremeno zapošljavanje studenata te njihov kulturni i zabavni život. Studentski centar u Osijeku neprofitna je ustanova u vlasništvu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koja djeluje kao samostalna pravna osoba i kao sastavnica Sveučilišta.

Studentski centar u Osijeku utemeljen je 22. studenoga 1963. godine i od tada u Osijeku započinje organizirana prehrana i posredovanje u zapošljavanju studenata. Nešto kasnije, krajem 60-ih godina prošloga stoljeća, počelo se organizirano i stanovati u tada novoizgrađenom studentskom domu. Od 1982. godine Studentski je centar u sastavu Sveučilišta u Osijeku.

Prehrana studenata
Prehrana studenata kao ustrojbena jedinica ima osnovnu zadaću pružanja usluga subvencionirane prehrane studenata. Usluga prehrane organizirana je u dvama restoranima sa samoposluživanjem (restoranu u Istarskoj ulici i restoranu Campus u Sveučilišnom kampusu) te u restoranu s a-la-carte usluživanjem Gaudeamus koji se također nalazi u Istarskoj ulici. Osim u restoranima, usluga subvencionirane prehrane nudi se i u objektima brzih i jednostavnih usluga koji se nalaze na nekim fakultetima i u studentskim domovima. Studentima se svakodnevno nudi nekoliko menija i mnogo pojedinačnih jela izvan obroka na meniju. Osim toplih jela u restoranima studenti mogu kupiti i različite pekarske i mliječne proizvode, kolače, namaze, sokove i vodu. Restoran u Istarskoj ulici radi svaki dan u tjednu osim Božića, Nove godine i Uskrsa.

l Priprema gotovih jela – organizacijska jedinica u kojoj se organizira i koordinira proces proizvodnje toplih i hladnih jela, gotovih i jela po narudžbi te pekarskih i slastičarskih proizvoda. U svojem sastavu ima: pripremu gotovih jela u restoranu Campus, pekarnicu Campus, pripremu gotovih jela u središnjoj kuhinji i kuhinji a-la-carte restorana Gaudeamus.

l Uslužno-ugostiteljska djelatnost – organizacijska jedinica u kojoj se pružaju ugostiteljske usluge korisnicima u objektima Studentskoga centra u Osijeku. U svojem sastavu ima sljedeće prodajne objekte: restoran Gaudeamus, caffe-bar Studentski klub i objekt brze prehrane Indeks.

l Objekti brzih i jednostavnih usluga – organizacijske jedinice koje pružaju usluge studentima koji se koriste potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokriće prehrane kao i ugostiteljske usluge svim ostalim korisnicima. Ta organizacijska cjelina u svojem sastavu ima: objekte brze i jednostavne usluge na Ekonomskom, Filozofskom i Prehrambeno- tehnološkom fakultetu, Odjelu za matematiku i Odjelu za fiziku te objekte u dvama studentskim domovima.

Resorno je Ministarstvo Pravilnikom odredilo prosječnu obračunsku cijenu obroka u iznosu od 22,60 kuna. Od ukupne cijene prosječnoga obroka na meniju student uplaćuje 6,50 kuna prilikom konzumacije, a ostatak od 16,10 kuna subvencionirani je dio obroka koji se umanjuje sa studentske iskaznice „x-ice“.

Smještaj studenata
Prošlogodišnji Natječaj za smještaj studenata u studentske domove i za subvenciju privatnog smještaja provodio se od 20. lipnja do 20. srpnja 2018. godine. Studenti koji su se prijavili za smještaj u studentskom domu također su mogli sudjelovali i u natječaju za subvenciju privatnoga smještaja. Ukupno se prijavilo 1768 studenta na natječaj, od čega je bilo 1715 pravilnih prijava, a 30 prijava nije imalo ispravnu dokumentaciju ili studenti nisu imali pravo sudjelovati na natječaju.

Mjesto u domu tražila su ukupno 1062 studenta od kojih je 426 ostvarilo pravo na smještaj u Novom studentskom domu, a 193 je studenata ostvarilo pravo na smještaj u Studentskom domu IGK. Od 1062 studenta koji su se prijavili za smještaj u domovima, njih 753 prijavilo se i za subvenciju privatnoga smještaja u slučaju da ne ostvare pravo na smještaj u domovima. Isključivo za subvenciju privatnog smještaja prijavilo se 610 studenta. Ukupno je 600 studenata ostvarilo pravo na subvenciju privatnog smještaja u iznosu od 200 kuna mjesečno. Cijena je smještaja koju uplaćuje student u Novom studentskom domu 500 kuna, a cijena smještaja u Studentskom domu IGK iznosi od 400 do 600 kuna, ovisno o tipu sobe. Ministarstvo znanosti i obrazovanja subvencionira iznos od 200 kuna za svakoga studenta smještenoga u studentskom domu i za 600 studenata u privatnom smještaju. Napravljena je kategorizacija Studentskoga doma IGK kako bi za vrijeme ljetnih praznika (od 15. srpnja do 30. rujna) mogli pružati uslugu hostela.

Studentski servis
U 2018. godini, u odnosu na 2017. godinu, ali i sve ranije godine, došlo je do povećanja ponuđenih poslova angažiranjem studenata. To je najbolje vidljivo u broju studenata koji su radili tijekom prošle godine. Posredovanjem Studentskoga servisa u 2018. godini zaradu je ostvarilo 6985 studenata što je za 460 studenata više nego u 2016. godini kada ih je bilo 6525. Tijekom 2018. godine izdano je 39 386 ugovora o djelu redovitog studenta što je za 1238 ugovora više nego 2017. kada ih je bilo 37 513. To znači da je i broj pojedinačno odrađenih poslova otprilike toliki. Takvi krajnji podatci o broju studenata koji su radili i broju izdanih ugovora najveći su općenito u poslovanju našeg Studentskog servisa u svim godinama poslovanja.

Ukupno dugovanje poslodavaca za zaradu studenata iz 2018. godine nije veliko u odnosu na ukupan promet. Na dan 28. veljače 2019. dugovanje za rad studenata u 2019. iznosi 0,094 % od ukupnoga iznosa zarada studenata po svim računima. Što se tiče članstva i poslodavaca, na osnovu podataka iz matičnih datoteka prošle godine Servisu su pristupila 2654 nova člana, a broj je onih koji su izgubili status redovitoga studenta, a time i pravo na rad, nešto manji. U 2018., u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca, Studentski je servis imao 10 354 člana. To je do sada najveći broj članova, primjerice 2017. bilo ih je 9825.

Prošle je godine novim poslovnim partnerima postalo 969 poslodavaca što je također veći broj u odnosu na prethodnu godinu kada je novih poslodavaca bilo 803. Ono što je u radu Studentskoga servisa najviše obilježilo proteklu godinu na tržištu studentskoga rada svakako je Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je na snagu stupio 8. studenoga 2018. Osim mogućnosti rada izvanrednih studenata, jedna od najradikalnijih novina koje je Zakon propisao jest izdavanje ugovora o obavljanju studentskog posla izvan radnog vremena posrednika. Stoga je u Studentskom servisu pokrenut navedeni postupak.

Vrata svih službi Studentskoga centra u Osijeku otvorena su za sve studente. Upravo su oni razlog djelovanja Centra te motivacija djelatnicima da svoj posao rade kako najbolje mogu i znaju. Uz mladenačku energiju studenata, unatoč poteškoćama s kojima se ponekad susreću u radu, djelatnicima nikada nije teško. Studentima su uvijek na raspolaganju, spremni za suradnju i svaku pomoć. Svojom potporom žele doprinijeti kvaliteti njihova studiranja te se radom trude njihove studentske dane, za koje se često voli reći kako su najljepši, učiniti još ljepšima i ezaboravnima.
Tihomir MILINOVIĆ, Vlasta DRAGUŠICA, Melita DUMANČIĆ, Tomislav KNEŽEVIĆ
Oko 950 000 kuhanih obroka u 2018. godini

U 2018. godini u restoranima Studentskoga centra u Osijeku pripremljeno je oko 950 000 kuhanih obroka što znači oko 90 500 obroka mjesečno, prosječno oko 3 000 obroka dnevno, što čini oko 77 % potrošenoga iznosa subvencije dodijeljenog na studentskim iskaznicama „x-icama“. Ostalih 23 % subvencije studenti potroše u objektima na fakultetima i studentskim domovima na obroke brze i jednostavne pripreme, slastice, vodu i napitke. Studentski centar u Osijeku u suradnji s fakultetima i Sveučilištem stalno radi na analizi i planiranju stanja studentske prehrane, aktivno sudjeluje u radu Centra za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja te radi na iznalaženju svih mogućnosti za prilagodbu i unaprjeđenje objekata koji nude studentsku prehranu kako bi se unaprijedio studentski standard i udovoljilo zahtjevima studenata.
Mrežni servis

Zakonom i Pravilnikom o obliku i sadržaju ugovora o obavljanju studentskih poslova propisano je kako je posrednik (Studentski servis) dužan osigurati mrežne servise koji će studentima omogućiti izdavanje, odnosno preuzimanje ugovora izvan redovitoga radnog vremena posrednika. Rezultat je mogućnost prijave studenata putem AAI@EduHr elektroničkoga identiteta uz maksimalnu razinu zaštite podataka studenta te stvaranje pretpostavke za izdavanje ugovora uz unošenje nekoliko jednostavnih, osnovnih podataka vezanih/obveznih za samo obavljanje posla. Taj bi postupak trebao biti posebno važan i kada je u pitanju početak rada studenta u mjestu izdvojenom od sjedišta posrednika što se najviše odnosi na rad tijekom turističke sezone.
Nastavljena izgradnja novoga paviljona u Domu

Nastavljena je izgradnja novoga paviljona u Novom studentskom domu (Sveučilišni kampus) čiji se završetak očekuje do kraja 2020. godine. Novi studentski dom tijekom cijele godine pruža usluge smještaja domicilnim studentima te inozemnim studentima u okviru međunarodne razmjene za potrebe Sveučilišta (ERASMUS, IAESTE, CROMSIC, CEEPUS).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike