Učionica
NA PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK POČEO NOVI PROJEKT FINANCIRAN SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Cilj projekta - uspostava pravnoga okvira u prekograničnim obiteljskim sporovima
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Na Pravnom fakultetu Osijek započeo je novi projekt financiran sredstvima Europske unije.


Nakon uspješno završenoga projekta „Planning the future of cross-border families: a path through coordination (EUFam’s)“ u razdoblju od 2016. do 2018. tom konzorciju europskih visokoobrazovnih institucija povjerena je provedba njegova svojevrsnoga nastavka. Projekt „Facilitating cross-border family life: towards a common European understanding“/ „Jednostavniji život prekograničnih obitelji: k zajedničkom europskom standardu“, akronima EUFam’s II, sufinancira Europska unija kroz Program za pravosuđe. Taj dvogodišnji projekt ukupne je vrijednosti 844.949,38 eura te traje od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Nositelj projekta EUFams II prestižno je Sveučilište Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg. Uz Pravni fakultet Osijek partneri su sveučilišta u Milanu, Veroni, Valenciji, Lundu te Max Planck institut za međunarodno i europsko procesno pravo iz Luxembourga. Projektni tim sa Sveučilišta u Osijeku predvodi glavna istraživačica izv. prof. dr. sc. Mirela Župan s Katedre za međunarodno javno i privatno pravo na Pravnom fakultetu Osijek.


Sloboda kretanja osoba omogućila je povećanu migraciju unutar Europe državljana Europske unije, ali i državljana trećih zemalja. Posljedično dolazi do povećanja broja obiteljsko-pravnih sporova koji uključuju međunarodni element. Sudska praksa država članica odaje neujednačenost u primjeni odnosnih uredaba i relevantnih konvencija. Uspostava pravnoga okvira u prekograničnim obiteljskim sporovima, ali i ujednačeno postupanje po njemu, nužan je preduvjet pravne sigurnosti. Migracijska kretanja unutar i izvan EU-a te njihov utjecaj na živote građana čini okosnicu toga projekta. Želi se istražiti je li pravni okvir razvijen unutar EU-a i Haške konferencije za međunarodno privatno pravo doista olakšao postupanje u prekograničnim sporovima te pridonosi li on in concreto povećanju pravne sigurnosti u europskom pravosudnom prostoru. Svrha je projekta utvrditi s kojim se poteškoćama u primjeni tih uredaba i konvencija susreću različiti dionici (od pravosuđa, odvjetništva, centara za socijalnu skrb, posebnih skrbnika za djecu, središnjih tijela te samih građana). Projekt će doprinijeti i jačanju dijaloga među sudcima, odvjetnicima i znanstvenicima u državama članicama uključenima u projekt, odnosno ojačati sposobnosti interakcije i rasprave među tim ciljanim skupinama. Projekt će obuhvatiti najmanje 150 znanstvenika, odvjetnika, sudaca i službenika koji će izravno biti uključeni u projektne aktivnosti.


Svrha projekta ostvarit će se kroz planirane aktivnosti, zajedničko učenje i razmjenu dobre prakse i suradnje svih sudionika. Projektne aktivnosti predviđaju prikupljanje, analizu i znanstvenu obradu sudske prakse u predmetima prekograničnih obiteljskih, nasljednih i statusnih predmeta (stvaranjem baze podataka nacionalne sudske prakse), razmjenu znanja među sudcima, odvjetnicima i znanstvenicima kroz nacionalne seminare te međunarodni seminar u Luxembourgu. U okviru projekta planiraju se otkriti problemi, ponuditi moguća rješenja na otvorena pitanja te predložiti poboljšanje i ujednačavanje postupanja u njihovu pogledu.
Marijana ŠEGO
Nacionalni seminar održan 7. i 8. ožujka 2019.

U okviru projekta na Pravnom fakultetu Osijek 7. i 8. ožujka 2019. održan je nacionalni seminar koji je tematski bio usmjeren na pitanja koja otvara hrvatska praksa, a uključivao je aktivno sudjelovanje i raspravu brojnih sudionika. Sve informacije o tijeku projekta dostupne su na stranicama Pravnoga fakulteta Osijek te na službenoj stranici projekta: https://www.ipr.uni-heidelberg.de/forschung/eufams.html. Diseminacija rezultata projekta predviđena je stalnim objavljivanjem podataka i komentara sudske prakse na internetskoj stranici projekta, predstavljanjem konačnih rezultata na završnoj konferenciji u Heidelbergu te publikacijom završne studije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike