Učionica
DOC. DR. SC. LJILJANA KRSTIN PROČELNICA ODJELA ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Svojim potencijalima spremno prihvaćamo i odgovaramo na sve izazove“
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Biologija, usmjerena k proučavanju gotovo svih aspekata živoga svijeta, danas je jedna od temeljnih znanstvenih disciplina koja pridonosi očuvanju okoliša, održivom razvoju te očuvanju ljudskoga zdravlja.

Imajući u vidu tu iznimno važnu ulogu biologije u očuvanju i napretku ljudskoga društva, Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku već dulji niz godina ulaže velike napore kako bi osigurao što bolje i kvalitetnije obrazovanje novih naraštaja mladih znanstvenika, nastavnika i magistara zaštite prirode i okoliša. Svake godine na Odjelu studira oko 300-tinjak studenata iz svih dijelova Hrvatske. Znanja stječu na preddiplomskom sveučilišnom studiju Biologija i jednom od triju diplomskih sveučilišnih studija – nastavničkom, znanstvenom te studiju Zaštita prirode i okoliša. Programi koje nudimo osmišljeni su kao major program za biologe koji je usporediv s brojnim programima što se provode na sveučilištima diljem EU-a. Međutim, u želji da osiguramo obrazovanje mladih stručnjaka koji će znati odgovoriti na sve veće zahtjeve tržišta rada, nastojimo neprekidno podizati kvalitetu studiranja na Odjelu te unaprjeđivati studijske programe u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama, potrebama gospodarstva i tržišta rada. Vođeni težnjom da potaknemo razvoj svakoga pojedinog studenta u skladu s njegovim interesima, nastojimo osigurati što kvalitetniju nastavu, rad u malim skupinama u laboratorijima i na terenu te potaknuti studente na uključivanje u rad na različitim znanstvenim i stručnim projektima koji se uspješno provode na Odjelu. Studente potičemo da osmišljavaju i prijavljuju svoje projekte, objavljuju znanstvene i stručne radove te rezultate istraživanja u kojima su sudjelovali predstave na domaćim i međunarodnim kongresima.

Nastavnici Odjela za biologiju voditelji su i/ili suradnici na različitim znanstvenim i stručnim projektima koji istraživanjem temeljnih bioloških pojava i procesa nastoje osigurati razvoj novih tehnologija primjenjivih u industriji, poljoprivrednoj proizvodnji, proizvodnji lijekova, razvoju medicine, zaštiti okoliša i općenito osigurati unaprjeđenje kvalitete života. Uključivanje studenata u rad tako raznolikih znanstvenih timova bitno utječe na njihov profesionalan razvoj. Također, u svrhu brže i bolje zapošljivosti diplomiranih studenata, organizacijom različitih radionica na Odjelu za biologiju provodi se i profesionalno usmjeravanje studenata. Takav odnos prema studentima omogućio je razvoj danas vrsnih znanstvenika i nastavnika koji uspješno rade u Hrvatskoj i inozemstvu. Na Odjelu od prošle godine djeluje i udruga bivših studenata Alumni BiolOs koja prati profesionalan put naših diplomiranih studenata te aktivnosti u koje su uključeni nastoji približiti studentima putem Biltena koji objavljuje na mrežnoj stranici Odjela. Članovi Udruge svojim iskustvima dodatno pridonose podizanju kvalitete studiranja na Odjelu.

Osim prema studentima, Odjel je okrenut i budućim naraštajima mladih biologa te aktivno sudjeluje u projektima popularizacije znanosti. Od 2014. nositelj je projekta „Biolog-i-ja“ kroz čije je radionice i predavanja prošao velik broj zainteresiranih, od djece vrtićke dobi do umirovljenika. Na taj način ujedno promičemo studiranje u tzv. STEM području koje je nužno za razvoj regije u cjelini. Odjel za biologiju, sa svojim ljudskim, stručnim i znanstvenim potencijalima, institucija je koja će spremno prihvatiti i odgovoriti na sve izazove koje će nam donijeti budućnost.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike