Učionica
IVANA VUKŠIĆ PREDSJEDNICA STUDENTSKOGA ZBORA ODJELA ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Atmosfera na Odjelu za biologiju poticajna je i opuštena, gotovo obiteljska“
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Studentski zbor Odjela za biologiju broji sedam članova te pripada manjim studentskim zborovima sastavnica Sveučilišta u Osijeku. Budući da smo mali, zbog manjega broja studenata, i sama je atmosfera na Odjelu opuštena, gotovo obiteljska.

Za stručnu i administrativnu pomoć svi se studenti mogu obratiti službama Odjela, a za sve nejasnoće s kojima se susretnemo na nastavi ili praktikumu bez ikakvoga ustručavanja kao studenti možemo za pomoć pitati nastavnike koji su nam uvijek spremni pomoći i izići u susret.

Rekla bih da se na tako maloj sastavnici Sveučilišta, uz redovan rad i malo truda, može postići mnogo toga. Studenti se mogu prijaviti za izvannastavni rad u laboratorijima na Odjelu, prema svojim željama i mogućnostima nastavnika, kako bi radili i pomagali profesorima u njihovim istraživanjima, što na mnogim drugim studijima nije slučaj. Također, imamo priliku sudjelovati i u praktičnoj nastavi nižih godina, kao demonstratori, čime kao budući znanstvenici i stručnjaci stječemo dodatno znanje i vještine potrebne za zadovoljavanje potreba tržišta rada, a kao budući nastavnici i za prenošenje znanja naraštajima koji dolaze. Velik broj studenata Odjela pred kraj studija ide na međunarodne studentske razmjene, a kad se vrate i diplomiraju, često im se ponudi i mogućnost zapošljavanja na instituciji u inozemstvu gdje su obavljali stručnu praksu. Poslodavci vole naše studente zbog snalažljivosti i želje za radom te novim iskustvima. Uz velik opseg stečenih znanja i vještina koje nam studij omogući, još više volimo praktičan rad uz mnogo terenskih nastava na kojima, osim nastave, imamo priliku zbližiti se s kolegama i stvoriti prijateljstva među našim studentima, budućim kolegama po struci.

Naš je Odjel karakterističan po brojnim projektima i događajima. Najveći projekt u organizaciji Odjela jest projekt „Biolog-i-ja“ u sklopu kojega se održavaju radionice za školarce te obilaze biološki važne lokacije po Osijeku i okolici. Neki su od ostalih događaja i projekata u kojima aktivno sudjelujemo: Tjedan mozga, Festival znanosti, Međunarodna noć šišmiša, a neki od studenata sudjeluju i na različitim konferencijama izlažući svoje radove. Također, imamo natječaj za najbolji studentski fotografski uradak s biološkom tematikom. Pobjednici se proglašavaju na našem dobro poznatom Biološkom partyju koji se održava svake godine.

Studentski život studenata Odjela za biologiju uz dobru organizaciju i ispunjavanje radnih obveza može biti vrlo zanimljiv i aktivan. Najpozitivnijim smatram terensku nastavu, spoj studenata i prirode gdje se u potpunosti odmorimo od stresa. Ključ je završavanja toga studija ljubav prema onomu što studiramo te velika volja. Uz dobru organizaciju vremena ni jedan dio studentskog života ne mora ispaštati zbog učenja i ispita. Također, studenti osim svojega učenja i obveza imaju i mogućnost ići na regionalni susret studenata prirodnih znanosti, Primatijadu, gdje mogu sudjelovati u različitim športskim i znanstvenim natjecanjima te steći poznanstava i prijateljstva s budućim kolegama u cijeloj regiji.

Naravno, nakon završetka studija mi se biolozi i dalje držimo na okupu. Stoga imamo udrugu Alumni BiolOs, dobrovoljnu stručnu udrugu čija je osnovna zadaća izgraditi i ojačati povezanost i suradnju svih naraštaja bivših studenata biologije u cilju poticanja razmjene znanja i iskustva aktivnim sudjelovanjem u stručnim, obrazovnim i istraživačkim djelatnostima.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike