Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 31. listopada 2018. započela je provedba istraživačkoga projekta pod nazivom „Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije“ (POPI‑WinCEco) koji će biti financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.
Ukupna je ugovorena vrijednost projekta 996 340 kuna, a predviđeno je trajanje projekta četiri godine. Uvodna konferencija projekta održana je 19. prosinca 2018. na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, a voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Ana Bucić-Kojić tom je prigodom predstavila ciljeve i očekivane rezultate projekta. Motivacija za projekt pronađena je u činjenici da u prehrambenoj industriji ostaju bitne količine proizvodnih ostataka koji se uglavnom odbacuju ili nedovoljno iskorištavaju iako po svojem kemijskom sastavu imaju potencijal za daljnje korištenje u proizvodnji visokovrijednih produkata (biološki aktivni spojevi, enzimi, funkcionalna hrana, bioplin i drugo). Istraživačke će aktivnosti biti usmjerene u prvom redu na proizvodne ostatke vinarija (trop grožđa) te industrije prerade žitarica s većim udjelom pljevice (primjerice zob, pir i ječam) za koje je poznato da predstavljaju bogat izvor polifenolnih spojeva kojima se pripisuju brojni pozitivni učinci na zdravlje ljudi povezani s njihovim protuoksidacijskim, protuupalnim te protutumorskim svojstvima. Istraživanja će se provoditi u više faza koje su usmjerene k razvoju integriranoga održivog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata bogatih polifenolnim spojevima na ekološki prihvatljiv i održiv način što uključuje: razvoj procesa biološke obrade proizvodnih ostataka primjenom filamentoznih gljiva, razvoj procesa izolacije i stabilizacije biološki aktivnih izolata primjenom različitih tehnika enkapsulacije, razvoj formulacije funkcionalnoga keksa i keksu srodnih proizvoda s dodatkom biološki aktivnih izolata te procjenu bioraspoloživosti polifenolnih spojeva iz dobivenih funkcionalnih proizvoda. Provedba projekta pridonijet će jačanju IRI infrastrukture i kapaciteta Prehrambeno‑tehnološkoga fakulteta Osijek nabavom suvremene opreme za enkapsulaciju, zatim međuinstitucijskoj suradnju te razvoju karijera mladih istraživača i studenata koji će u sklopu projekta izraditi svoje doktorske disertacije i diplomske, odnosno završne radove te jačati vlastite kompetencije.
Tomislav Levak
Interdisciplinaran tim s triju ustanova
Projekt će provoditi interdisciplinaran tim s triju ustanova: Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek (izv. prof. dr. sc. Ana Bucić-Kojić, izv. prof. dr. sc. Mirela Planinić, izv. prof. dr. sc. Marina Tišma, prof. dr. sc. Daliborka Koceva Komlenić, prof. dr. sc. Srećko Tomas, Gordana Šelo i Ana Šušak), Medicinskoga fakulteta Osijek (doc. dr. sc. Katarina Mišković Špoljarić) i Bc Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d. d. Zagreb (dr. sc. Katarina Jukić). Također, na projektu će aktivno raditi i novozaposleni mladi suradnik/suradnica PTFOS-a čije je zapošljavanje osigurano projektom Hrvatske zaklade za znanost „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ (DOK‑09‑2018).