Učionica
10. ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Sve veće zanimanje učenika za sudjelovanje u Zimskoj školi
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku 23. veljače 2019. održana je jubilarna 10. Zimska škola fizike za učenike srednjih škola.

Zimska škola fizike organizirana je u suradnji podružnice Hrvatskoga fizikalnog društva u Osijeku, Županijskoga stručnog vijeća nastavnika fizike u srednjim školama Osječko-baranjske županije, Agencije za odgoj i obrazovanje i Odjela za fiziku, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Zimska škola organizirana je tako da učenici u skupinama sudjeluju u dvjema od šest ponuđenih radionica čiji su voditelji njihovi nastavnici. Ove godine pripremljene su sljedeće radionice: „Čas uzbrdo, čas nizbrdo“ (voditeljica Spomenka Hardi), „Uravnoteži ih“ (voditelji Snježana Švelec i Andrej Mijaćank), „Zagonetna svjetlost“ (voditeljice Dominika Čulo Vuković i Jasenka Detling), „Fizika glazbe“ (voditeljice Karolina Dvojković i Tihana Dejanović), „Tri u jedan“ (voditelji Dejan Bošnjaković i Igor Puharić) te „Fizika u robotici“ (voditelj Tomislav Pandurić).

Zimska škola prilika je učenicima da sami uzmu aparaturu u svoje ruke i dožive fiziku na neposredan način kroz igru, neopterećeni pogreškama i ocjenjivanjem. Cilj je Zimske škole pobuditi kod učenika zanimanje za fiziku i prirodne znanosti te ih motivirati da za svoj studij i životni poziv odaberu prirodne ili tehničke znanosti (tzv. STEM područje - Science, Technology, Engineering, Mathematics) koje čine temelj razvoja modernoga društva. Ove godine na Zimskoj školi sudjelovalo je oko stotinu učenika te tridesetak nastavnika. Svake je godine sve veće zanimanje učenika za sudjelovanje u Zimskoj školi pa takav oblik rada s učenicima pokazuje svoju opravdanost. Kao i svake godine, učenici su bili zadovoljni sudjelovanjem u radionicama koje su im omogućile samostalno izvođenje eksperimenata i bolje razumijevanje nastavnoga gradiva. Zimska škola fizike završila je Okruglim stolom za nastavnike s osvrtom na upravo održane aktivnosti i planovima za iduću godinu.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...