Učionica
OSJEČKO SVEUČILIŠTE PRVI PUT NA AFRIČKOJ OTOČNOJ DRŽAVI

Predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u posjetu Sveučilištu na Mauricijusu
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Izaslanstvo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek – prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, prof. dr. sc. Vlatka Rozman, prof. dr. sc. Karolina Vrandečić, doc. dr. sc. Dario Iljkić i Daniel Haman – boravilo je od 6. do 14. veljače 2019. na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta na Mauricijusu.

Suradnja s tom afričkom otočnom državom započela je još krajem 2015., a nakon nekoliko godina komuniciranja, potpisivanja sporazuma i planiranja suradnje, odobren je projekt mobilnosti putem Erasmus+ K107 programa te je posjet konačno i realiziran. Tijekom boravaka na Poljoprivrednom fakultetu i Sveučilištu, izaslanstvo FAZOS-a imalo je prigodu upoznati pro-vice-kancelare Sveučilišta, dekana Poljoprivrednoga fakulteta i njegovu upravu te voditelje zavoda i različitih projekata kao i ostalo osoblje. Kolege s Mauricijusa upoznali su ih s projektima koje imaju u suradnji s EU-om te ostalim projektima mobilnosti s europskim sveučilištima. Temelji su buduće suradnje postavljeni, a neki od profesora FAZOS-a već su pozvani kao gostujući predavači na mauricijski Poljoprivredni fakultet. Osim održavanja sastanaka s osobljem te upoznavanja Fakulteta i Sveučilišta, tim FAZOS-a obišao je pokusna polja, farme malih proizvođača i plantaže Fakulteta – od polja šećerne trke do plantaže ananasa. Osim terena na kopnu izaslanstvo je obišlo i akvakulturu na oceanu, od koje približno 90% riba završava na nekom europskom stolu.

U okviru istoga programa tijekom svibnja ove godine predstavnici Poljoprivrednoga fakulteta Sveučilišta na Mauricijusu posjetit će i FAZOS, odnosno Sveučilište u Osijeku.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...