Sport
ULTRAMARATON APATIN - OSIJEK

U avanturu od 50 km upustilo se 170 trkača
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Sunčani, pravi proljetni ugođaj privukao je velik broj natjecatelja koji su trčali od Banje Junaković do Zelenog polja

Kada je 2015. godine održan prvi ultramaraton Osijek - Apatin, bilo je jasno da će se ta priča nastaviti jer već prvo izdanje okupilo je stotinjak trkačica i trkača, sve je prošlo u najboljem mogućem redu i organizatori, Udruga Zdravo trčanje Osijek i Atletski klub Apatin, jasno su poručili: “Ovo je bio prvi, ali ne i posljednji.”

I doista, ultramaratonska priča između Hrvatske i Srbije, Slavonije i Bačke, odnosno Osijeka i Apatina, svake je godine sve veća, bolja i masovnija, a ove nedjelje održana je četvrta utrka u dužini od 50 kilometara. Ultramaraton svake godine ima drugačiji start, lani je krenuo iz Osijeka, jučer iz Apatina gdje se u nedjeljno prijepodne kod Banje Junaković našlo rekordnih 170 trkačica i trkača koji su u 11 sati krenuli u avanturu dugu 50 kilometara. Trasa je išla preko Svilojeva, Sonte, Bogojeva, Erduta, Bijelog Brda, Sarvaša i Nemetina do osječkog Zelenog polja gdje je kod zgrade HEP-a bio cilj. Iako je nedjelja bila pravi proljetni sunčan dan, “naoko” se činio idealnim za trčanje, nije bilo baš tako. Jako sunce i vjetar stvarali su dosta problema natjecateljima, pa ih je od Apatina do Osijeka čak 30 odustalo. A oni koji su došli do cilja pravi su junaci, i to od prvog do posljednjeg.

A prvi je ciljnu ravninu prošao Daniel Bečkei (AK Hajduk, Kula), koji je trasu od 50 km istrčao za 3 sata, 38 minuta i 42 sekunde. Drugi je bio Miroslav Marković iz Nove Gradiške (4:14.06), a treći Siniša Jonjić (Maraton Vukovar) s vremenom 4:48,50. Od Osječana najbolje plasirani bio je Predrag Prekodravac (5:19.24), koji je završio na 16. mjestu.

U ženskoj konkurenciji ispred svih bila je Tijana Odobašić iz Sombora (5:42.03), druga je do osječkog HEP-a stigla Ljiljana Tasić iz Pančeva (6:43,28), a treće mjesto osvojila je trkačica iz Srbije Jelena Lučić (Zrenjanin) s vremenom 6:45.07.

Trčale su se i štafetne utrke, s dva ili tri trkača u timu. U štafeti s dva natjecatelja, koji su se mjenjali na graničnom prijelazu Bogojevo-Erdut, najbolja je bila belišćansko-đakovačka kombinacija Boris Nago/Davor Blažević (3:50.28), drugo mjesto osvojili su Osječani Zlatko Romanović i Roberto Bašić (3:52.08), a treći su bili Simo Đurić i Zoran Marković (4:03.22) iz Bačkog Jarka. U štafeti s tri izmjene “punktovi” za promjenu bili su granični prijelaz te ulaz u Bijelo Brdo, a slavio je sjajan tim Ultra run I iz Sente u sastavu Viktor Kiš Jovak, Tom Fodor i Geler Bela Nađ (3:19,20). Drugi su bili osječki Brzi i žestoki Danijel Ikica, Vedran Jesenović i Luka Kljaić (3:30.33), a treće mjesto zauzela je još jedna ekipa iz Sente, Ultra run II, Viktor Kovač, Akoš Dabo i Zoltan Fodor (3:43,50).

Trkački hepening Apatin - Osijek završio je sinoć na Zelenom polju, a nakon zajedničke večere i zabave uz glazbu, domaćini, Udruga Zdravo trčanje i AK Apatin, ispratili su goste uz pozdrav “vidimo se dogodine”, kada će ultramaraton startati u Osijeku.

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike