Sport
AGONIJA BIJELO-PLAVIH SE NASTAVLJA

Još jedno loše izdanje i novi poraz udaljili Osječane od drugog mjesta
Objavljeno 17. ožujka, 2019.
Nogometaši Osijeka ovog proljeća nikako da uhvate pravi zalet i predstojeća stanka im je dobrodošla

Nastavlja se noćna mora nogometaša Osijeka, koji ovog proljeća igraju neprepoznatljivo u odnosu prema jesenskom dijelu prvenstva. U nedjelju su odigrali još jednu lošu utakmicu i s riječke Rujevice vraćaju se praznih ruku.


Trener Rijeke Igor Bišćan za nedjeljni susret zbog ozljeda i kartona nije mogao računati na "pola momčadi", no Osijek to nije iskoristio i nešto "ušićario" u gostima. Naprotiv, još jedno loše izdanje bijelo-plavih odvelo ih je u novi poraz i udaljilo od drugog mjesta na tablici.

Iskoristili ponuđeno

Riječanima i Bišćanu ove sezone očito leži Osijek. Nakon što su "bijeli" jesenas na Dravi odigrali svoju najbolju partiju pod novim kormilarom, sinoć su na Rujevici u vrlo dobroj partiji došli do nova vrijedna tri boda i dodatno zacementirali drugu poziciju od koje je Osijek sad vrlo, vrlo daleko. Domaćin je derbi kola odigrao pametno s raspoloživim snagama, dva munjevita matna poteza u razmaku od jedanaest minuta prvog poluvremena zadala su gostima previše muka i situaciju iz koje više nije bilo izlaza. Osijek je bio loš i blijed i nakon tih 2:0 bilo je jasno da će se vrlo teško vratiti.


Prvo poluvrijeme neka nova Rijeka odigrala je na tragu svojih boljih izdanja. Dobra u bloku i defenzivi, pravovremena u izlascima bila je Bišćanova momčad kojoj kao da je mladost predvođena Halilovićem i Murićem dala neku novu energiju. Domaćin je jednostavno bio puno poletniji, dok Osječani predvođeni mađarskim razigravačem Kleinheislerom nisu znali odgovoriti na dobro postavljenu igru Rijeke.


Počelo je udarcima sa 17 metara, prvo je budnost Sluge provjerio Kleinheisler (7‘), a potom Puljić onu osječkog čuvara mreže (9‘) iz slobodnog udarca, no mreže su mirovale. A onda je Rijeka nenadano povela, bio je to bljesak Halilovića koji se izborio za loptu na 20-ak metara i još odvažnije opalio, silovita lopta odsjela je u kutu nemoćnog Malenice - 0:1. Ništa posebno nije se događalo do 21. minuti kad je Abazaj majstorski varkom izbacio iz takta pola riječke uže obrane, ušao u središte šesnaesterca i tukao, a lopta se odbila od požrtvovnog Župarića i završila iznad Slugine grede. Bila je to ujedno i najbolja prigoda gostiju u prvom dijelu. Koliko je dobar u prekidima Murić je potvrdio u 31. minuti. S 40-ak metara vrhunski je ubacio u srce šesnaesterca, istina i Malenica je zaspao na crti, a Lepinjica sve još bolje pratio i glavom spustio loptu u donji dio mreže - 2:0. Rijeka je tako do goleme prednosti stigla prvijencima Halilovića i Lepinjice koji su prvi put u prvenstvu zaigrali od prve minute.


Rijeka je i nakon podebljanog vodstva djelovala organizirano i disciplinirano. Do odmora zaprijetio je još Puljić (26‘), udarac ljevicom s 18 metara Malenica je krajnjom mukom izvadio iz kuta. Nešto više Marić je mogao u 40. minuti kada je iz okreta tukao, ali Sluga je udarac s lakoćom zaustavio.
Nada kratko trajala

Nakon tih 2:0 domaćin se u drugom poluvremenu uglavnom branio, svjesno se povukao i čuvao prednost protiv iskusnijih gostiju koji su umnogome razočarali. Nije da nisu Zekićevi izabranici pokušavali, ali su griješili i završnica im je bila užasno loša. Rijeka je zatvorila prilaze, a Osijek iz daljine prijetio preko Bobana koji je u 68. minuti silovito odapeo s 25 metara, lopta je dobivala na brzini i mijenjala putanju, ali Sluga ju je iznio iz rašlji.


Istina je kako je Rijeka u drugom dijelu bila poprilično u podređenom položaju, reklo bi se "stajačica", ali izronila je u pravo vrijeme za potvrdu pobjede. U završnici Ejupi je sa sedam metara u jeku dominacije matirao Slugu, ali nada Osijeka u moguće izjednačenje ili preokret kratko je trajala. Na drugoj strani Gutieri je pogriješio u obrani, snalažljivi Puljić to lukavo iskoristio i odbijancem od Škorića matirao Malenicu za potvrdu pobjede, slavlje i vatromet na Rujevici.
Osijek je nastavio s lošim proljetnim izdanjima i ova prvenstvena stanka zbog igre reprezentacije im je itekako dobro došla da pokušaju podignuti formu i naći neku novu kemiju. U svakom slučaju, pred Zekićem je mnogo posla, a glavni je - vratiti momčad na pravi kolosijek.

Ivana Liović
RIJEKA - Stadion Rujevica. Gledatelja: 4347. Sudac: Igor Pajač (Zelina) - 7. Strijelci: 1:0 Halilović (10‘), 2:0 Lepinjica (31‘), 2:1 Ejupi (82‘), 3:1 Puljić (86‘).

Žuti kartoni: Acosty, Lepinjica (Rijeka), Pušić, Gutieri, Grgić, Škorić, Kleinheisler (Osijek).

RIJEKA 3 (2)

Sluga 6,5, Kvržić 6,5, Župarić 6,5, Velkovski 6,5, H. Smolčić 6,5 (od 89. ‘ Capan -), Halilović 7, Lepinjica 7, Murić 7 (od 89. Ristovski -), Gorgon 6,5, Acosty 5,5 (od 76. Bušnja -), Puljić 7.

OSIJEK 1 (0)

Malenica 5,5, Grgić 5, Škorić 5,5, Gutieri 5, Janža 5,5, Pušić 5,5, Kleinheisler 6, Abazaj 6 (od 75. Ejupi 6,5), Kamenar 5 (od 46. Lopa 6), Pilj 5 (od 46. Boban 6), Marić 5,5.

IGRAČ UTAKMICE: TIBOR HALILOVIĆ (RIJEKA).
Zoran Zekić

trener Osijeka

Ništa nije izgubljeno. Rijeka je otišla što se tiče druge pozicije, ali moramo se boriti za Europu. Moramo biti svjesni da smo dosta toga prosuli, imamo dva tjedna pauze i zaista se moramo trgnuti
Sastanak nakon utakmice
Nakon novog poraza Zoran Zekić održao je hitni sastanak s igračima i sportskim direktorom Alenom Petrovićem, bilo je špekulacija da bi trener Osijeka nakon izlaska iz svlačionice mogao reći "odlazim", no to se nije dogodilo. Što se u svlačionici pričalo na tom hitnom sastanku nije poznato, no Zekić je nakon utakmice bio vrlo ljutit.

- Ne bih htio biti grub, ali ne razumijem što to znači psihološki dizati jer radiš posao koji voliš i dobro si plaćen. Ne znam koga dizati! Treba napadati loptu nakon prekida, trenerski posao je delikatan, a ponekad jako lijep, ali nije mi shvatljivo da možemo raditi takve pogreške koje se ne viđaju na trećeligaškim terenima. Ne znam je li to stvar straha, kvalitete ili je to neobjašnjivo. Ne napadam nikoga, ali neke stvari koje se ponavljaju ne mogu prihvatiti.
Igor Bišćan

trener Rijeke

Utakmica je imala iznimno značenje jer stvara se gužva pri vrhu ljestvice i u takvoj situaciji tri boda su vrlo značajna. Sretan sam što smo mi došli do njih.
1:0
Halilović je primio loptu na više od dvadeset metara, okrenuo se i pogodio uz samu vratnicu za vodstvo domaćina
2:0
Lepinjica je postigao svoj prvijenac glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca u 30. minuti igre
2:1
Ejupi je smanjio. Nakon kornera Grgić je prebacio loptu prema njemu, a on je pucao i zabio
3:1
Jakov Puljić je u 86. minuti uz pomoć Mile Škorića postigao treći riječki pogodak i riješio pitanje pobjednika na Rujevici
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

PLAY-IN NA NBA PARKETIMA

Sixersi na Knickse, Miami na popravni

Najčitanije iz rubrike