Novosti
OD 1. TRAVNJA IDU NA “POPRAVNI”

Na e-dražbama “ne prolaze”
ni nekretnine za jednu kunu
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Zbog tempiranja davanja ponuda umjesto najviše prolazila je posljednja ponuda

Nekretninu na e-dražbi kupuje posljednji, a ne najbolji ponuditelj - dio je problema dosadašnjih elektroničkih dražbi.

Zbog takvih manjkavosti zbog kojih su do imovine u famoznih deset minuta do isteka dražbe dolazili oni s posljednjim pozivom prije njezina isteka, a ne najbolji ponuditelji, e-dražbe od 1. travnja idu "na popravni".

Izmjene pravila
Naime, 10. siječnja stupile su na snagu izmjene Pravilnika o načinu i postupku provedbe prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku čijim se člankom 17. staje na kraj "najbržem prstu" u posljednjih deset minuta e-dražbe. E-dražbe će prema ovom modelu obuhvatiti postupke u kojima je zahtjev za prodaju zaprimljen u Finu nakon 1. travnja.

- Dosad su se u tih posljednjih deset minuta održavale igre bez granica. Ni u interesu vjerovnika nije da nekretninu kupi posljednji, nego, valjda, najbolji ponuditelj, no prema dosadašnjem modelu takav nije imao priliku za to. Najavljene promjene su dobre - mora se dati vrijeme onome tko želi dati višu cijenu za nekretninu na dražbi - kaže član predsjedništva Udruge stečajnih upravitelja Hrvatske Ivan Rude.

E-dražbe se od 2015. primjenjuju u ovrhama, a potom su ušle i u stečajne postupke, izbacivši "žive dražbe" iz sudnica. Odnose se na nekretnine pod razlučnim pravima, pod hipotekom. Banke, razlučni vjerovnici žale se da su dosadašnjim modelom "posljednji, a ne najbolji", pretrpjele velike gubitke. Iako su uvedene s ciljem da prodaju učine bržom i transparentnijom, vrlo brzo su "zapele" na famoznih posljednjih deset minuta i "najbržem prstu" ponuditelja. Kritike su i da je potrebno dobro informatičko znanje za njihovo praćenje i reakciju za kupnju neke nekretnine.

- Prema dosadašnjem modelu rok za prikupljanje ponuda bio je vremenski ograničen i dražba bi završavala u 23:59:59 posljednjeg dana, pa bi se u najvećem broju slučajeva ponude davale u posljednjim minutama prije isteka dražbe te bi nekretninu u pravilu kupovale osobe koje su imale "najbrži prst", jaču internetsku vezu ili najviše sreće - kaže stečajni upravitelj Tihomir Zec. Dodaje, promjenama neće biti otklonjene sve manjkavosti, no ova vezana uz tempiranje ponuda hoće. Kritike su da je svođenjem e-dražbe na posljednje minute otvoren i prostor za špekulante. Uspoređujući ove i bivše dražbe u sudinici, Zec kaže: "Možda jest trebalo ubrzati postupak prodaje, no sudske dražbe bile su dostupnije ljudima, a elektroničke traže informatičko obrazovanje. Uglavnom, nisu najbolje zaživjele", kaže Zec. I stečajni upravitelj Zoran Subotić ima slične primjedbe.

- Kritike za posljednjih deset minuta dražbe su jedinstvene. Uz potrebne dorade, e-dražbe mi se sviđaju, brže su. Znao sam imati i po 15 do 17 dražbi za neku imovinu u stečaju. Više od 260.000 litara alkohola koji je bio jedina imovina u sečaju đakovačke Pan Trgovine prodao sam tek na 12. dražbi, a s elektroničkom mislim da bi to išlo brže. No, ne smije ju se ograničiti na 24:00:00 sati - kaže Subotić.

Zanimljivi su i problemi s četvrtim krugom gdje je početna cijena imovine famoznu kunu, no čak ni to ne mora značiti da će se nekretnina glatko prodati. Ponovno je "zapelo" na e-dražbama.

- Nedavno salon namještaja pokraj Osijeka nije prodan ni po početnoj cijeni za kunu, a utvrđena vrijednost bila mu je devet milijuna kuna. U Vukovaru sam u četvrtom krugu prodavao građevinsko zemljište od 20.000 četvornih metara čija je cijena inače bila četiri milijuna kuna, no nitko se nije javio ni za kunu, koliko je u tom krugu bila početna cijena. Ljudi nisu informacijski pismeni za ovakav tip dražbi - ističe Zec.

Ne vidiš čovjeka
Idući ispit za imovinu "po kunu" Zec će imati u svibnju. Tada na četvrtoj dražbi po početnoj cijeni od kunu je niz nekretnina bivše ciglane u Iloku ukupne površine veće od 17 hektara plus 10.000 kvadrata skladišnog i uredskog prostora. Sada je ponuđena po kunu, a utvrđena vrijednost joj je 15,5 milijuna kuna. U licitiranju dražbovni korak je 10.000 kuna. Vremenski ova e-dražba izgleda do "u sekundu" ovako: četvrta e-dražba za ove iločke nekretnine počela je 8. ožujka u 15 sati, a završava 29. svibnja u 23:59:59. Ponude se primaju e-putem od 16. svibnja s početkom u ponoć do 29. svibnja u 23:59:59.

Ivan Rude je za povratak dražbi u sudnice, a za sadašnje elektroničke kaže da su otuđene.

- Ne vidiš čovjeka, nego gledaš u kompjutor, ne znaš da li netko blefira - kaže Rude.

Suzana Župan
Kuća, dvorište i oranica prodani za 1001 kunu
Iako je imala početnu cijenu od jedne kune, u četvrtom krugu e-dražbe, koja je počela u studenom 2018., a završena sredinom veljače ove godine, nije prodana ni vrijedna nekretnina u Vukovaru, i to uz državnu cestu. Stečajni upravitelj Tihomir Zec kaže kako je riječ o pet zgrada, tvornici, dvoru - iskopu zemlje i građevinskom zemljištu, 21.000 četvornih metara, utvrđene vrijednosti 4,08 milijuna kuna. Nije pomoglo ni to što je dražbovni korak bio vrlo pristojnih 5000 kuna. No zato je u četvrtom krugu e-dražbe za samo 1001 kunu tvrtki iz Vukovara prodana nekretnina u Iloku, iako joj je bila procijenjena vrijednost na 300.000 kuna. Prema rješenju o dosudi, vukovarskoj tvrtki za 1001 kunu pripala je kuća, dvorište i oranica Ribnjak površine 1037 četvornih metara.
dodatno
SLABA JE I INFORMATIČKA PISMENOST
Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika