Novosti
AMSTERDAMSKA KOALICIJA:

Stagniramo jer imamo krivi model gospodarskog razvoja
Objavljeno 17. ožujka, 2019.
Potpredsjednik IDS-a i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament Valter Flego izjavio je u nedjelju u Puli da Hrvatska stagnira jer ima krivi model gospodarskog razvoja temeljen na rasprodaji državne imovine i zaduživanju, i zato ga treba mijenjati, a Hrvatsku treba usmjeriti na istraživanje, inovacije, investicije i izvoz. "Iz dana u dan Hrvatska sve više zaostaje za ostalim državama članicama Europske unije. Po standardu nas prestiže čak i Rumunjska, a kako stvari stoje, za koju godinu postat ćemo lošiji i od Bugarske. Trebamo biti svjesni da smo mala država i ne možemo konkurirati masovnom proizvodnjom i potrošnjom, kao ni jeftinom radnom snagom. Stoga moramo stvarati proizvode i usluge s dodanom vrijednošću, moramo se okrenuti kvaliteti i izvrsnosti", rekao je Flego na konferenciji za novinare. Ako hrvatsko gospodarstvo želi prosperirati, dodao je, Hrvatska mora biti otvorena za nove ideje i ići ukorak sa svjetskim trendovima i promjenama. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je kako je važno da hrvatski građani iziđu u svibnju na izbore za Europski parlament jer, naglasila je, "svi smo mi građani Europske unije." "Hrvatska je najmlađa članica EU-a i na ovim izborima se ne bira između Pule i Bruxellesa, već se na izborima bira i Pula i Bruxelles. Izlaznost je posljednji put bila 25 posto. Zato pozivam hrvatske građane da iziđu na izbore jer će na njima birati ljude imenom i prezimenom, koji će interese zastupati u Bruxellesu, jer se 70 posto odluka ne donosi više tu, nego u Bruxellesu", kazala je Mrak Taritaš. Dodala je da Europa nije savršen projekt, ali nije ni završen projekt.


"Europa je projekt u kojemu želimo sudjelovati jer je Europa dobro društvo koje treba razvijati. Interes svih nas u Amsterdamskoj koaliciji je da aktivno sudjelujemo u stvaranju nove Europe", naglasila je predsjednica GLAS-a.


Govoreći o značaju gospodarskog razvoja i strategije, ustvrdila je da "razvojna strategija nažalost ne stanuje u ovoj vladi".
"Ova je strategija zaboravljena, ova vlada neće napraviti nikakav iskorak o tom pitanju jer jednostavno ima politiku nezamjeranja. Ova vlada je odlučila ne zamjeriti se nikome, a u Hrvatskoj nemamo ni jedne reforme koja bi bila istinska reforma", rekla je Mrak Taritaš. H
Možda ste propustili...