Regija
VLASNIK MIJO ĆOŠKOVIĆ ŽELI ZNATI RAZLOG

Štitarskoj Šiški sve manje sirovine od Hrvatskih šuma
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Uskraćeni i kvalitetni trupci za proizvodnju cijepane dužice za barrique bačve
ŠTITAR - Vlasnik tvrtke Šiška iz Štitara, koja se bavi pilanskom preradom drveta, Mijo Ćošković, nezadovoljan je raspodijelom drvne sirovine jer mu količinu trupaca Hrvatske šume (HŠ) iz godine u godinu smanjuju, zbog njemu nepoznatih razloga. Podsjeća da Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sa HŠ-om ima potpisano pismo razumijevanja za formiranje količina, cijena i rabatne politike te višegodišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Potpisano je 2017., koja je i bila referentna godina, a Ćošković smatra da se ono ne tumači i ne primjenjuje za svakoga jednako.
Po pet posto
U pismu je, napominje, sve lijepo razrađeno, ali kada dođe do realizacije, javljaju se problemi, kao što je u njegovom slučaju.

- Za 2017. Šiška je imala ugovoreno 4760 kubika trupaca, da bi nam već sljedeće godine količinu smanjili za pet posto, a isto su napravili i za 2019. Bojim se da ćemo ovakvim načinom raspodjele za deset godina, koliko pismo razumijevanja vrijedi, doći na 50 posto ugovorene količine, a iz kojeg razloga - ne znamo. Uložili smo prigovor i kažu da je neopravdan, a zbog čega, kako, zašto – odgovora nema. Znam da opravdamo uvijek više prerađenih trupaca, kupimo ih na licitaciji i u privatnom otkupu, ali nikako tu ne možemo doći na veću poziciju - razočaran je Ćošković.

Šiška ima instalirane kapacitete za preradu 10.000 kubika godišnje. Za prošlu godinu je s HŠ-om imala ugovor na 4542 kubika, za 2019. je količina ponovno smanjena za još pet posto, što je njima, napominje, gotovo mjesečna proizvodnja.

Ističe da je jako nezadovoljan rezultatima raspodjele i mogućnosti ugovaranja za kupnju drvnih sortimenata. Uskraćeno im je pravo na kupnju skuplje sirovine, kvalitetnih furnirskih trupaca za proizvodnju cijepane dužice za barrique bačve za dozrijevanje kvalitetnog vina, po čemu je ova tvrtka već godinama poznata.

- Šiška je imala dodijeljenih 540 kubika, da bi, nakon mog prigovora i traženja pojašnjenja zašto mi je količina sirovine umanjena za pet posto, bilo izbrisano i tih 540 kubika. Ni to nismo mogli ugovoriti, podijeljeno je drugima, a umjesto furnirskih dali su nam pilanske trupce - ogorčen je Ćošković.

Ističe da pismo razumijevanja ima dosta prednosti i osnovni je cilj da strateško opredjeljenje Ministarstva poljoprivrede i HŠ-a te udruženja drvoprerađivača bude kružna ekonomija, velik broj malih i srednjih poslovnih subjekata, raspoređenih pretežno u ruralnim područjima RH, kako bi se zadržala ta proizvodnja i sačuvala radna mjesta.

Uslužni rad
Podsjeća da je Štitar, nažalost, na samom dnu ljestvice razvijenosti u RH, da je na tome području bilo ratno stanje dok su se drugi razvijali, širili proizvodnju i kapacitete, i pita se kako na ovakav način uopće biti konkurentan nekima koji su došli iz Švicarske, Švedske, Njemačke…

- I nama, koji smo tu, mora se omogućiti da našim radnicima povećamo plaće, jer više nitko neće raditi za 3000 ili 4000 kuna - upozorava.

Napominje da je već 40 godina u preradi drveta, od toga 27 godina radi privatno i stalno mu se, kaže, samo priča i tapša ga se po ramenu, ali netko drugi povlači poteze. Pojašnjenje je tražio i na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Udruženja drvoprerađivača u Komori u Zagrebu.

- Tražio sam odgovor hoću li ja doista za 10 godina imati samo 50 posto ugovora, i ako hoću, da mi se kaže zbog čega. Jesu li meni ikada, koliko poslujem, Hrvatske šume ili bilo tko drugi nešto otpisali? Jesam li ikada bio nekome dužan, je li moja firma bila u blokadi i radnici bez plaće, a država bez plaćenih poreza i doprinosa? Nikakvo pojašnjenje još nisam dobio - kaže Mijo Ćošković.

Šiška trenutačno zapošljava 35 ljudi, a prosječna plaća je 4350 kuna. Nedostatak sirovine pokriva uslužnim radom za firme koje nemaju pilanske preradbene kapacitete i sušare. S njima ima ugovore kako bi radnicima osigurao plaće, državi poreze i doprinose, ali tu, napominje, nema nekakvog prostora za daljnji razvoj.

Sve više rade za domaće tržište, nekada im je, dok su radili cijepanu dužicu, tržište bila Francuska, sada imaju još nešto u Italiji i Austriji. Najveći kupac Šiške švicarska je tvrtka Bauwerk, koja je u Đurđevcu kupila pogone i ondje nastavlja finalizaciju njihovog poluproizvoda. Isporučuje im elemente i parket frizu za izradu podova.

Marija Lešić Omerović
Ćošković: Vizija je finalizacija proizvoda
- Moja je vizija Šiške da ide ka finalizaciji proizvoda. Prije dvije godine investirali smo u kotlovnicu, sušare, radimo parket frizu, stavili smo i liniju za proizvodnju klasičnog parketa. I djecu sam poslao na fakultet u Zagreb, na drvnu tehnologiju, da bi mogli preuzeti i nastaviti posao, ali ovo je sada patnja. Sramota je da ne mogu dobiti ni pojašnjenje zašto nam se količine sirovine smanjuju, i to ne mogu shvatiti - ogorčen je. Ističe da je svaki radnik jako vrijedan i mora ga se zadržati jer ga je teško nadomjestiti.

- Najgore je kad uđete na portal HŠ-a i vidite koliko je kubika kome dodijeljeno, koliko su imali ugovoreno prije 2017., a koliko sada. Na moju žalost, mnoge te drvoprerađivače poznajem, znam što rade i mislim da mnogi ne iskazuju prave rezultate koje realiziraju kao proizvod - zaključuje.
Svake godine odobri im se 5 posto manje sirovina, što je za Šišku gotovo mjesečna proizvodnja
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike