Regija
VINKOVAČKI IZNAJMLJIVAČI SOBA ZADOVOLJNI

Paušal smanjen s 300 na 150 kuna po krevetu
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
VINKOVCI - U Vinkovcima je sve više iznajmljivača apartmana ili soba turistima koji pohode u Vinkovce ili poslovno dolaze u najstariji grad u Europi. Na području grada trenutačno postoji 25 poreznih obveznika iznajmljivača s 33 objekta koji imaju ukupno 886 ležajeva, od čega se gotovo polovica ili 427 kreveta odnosi na hotelski smještaj, pa je razumljivo, kažu u Turističkoj zajednici Vinkovaca, što je 72 posto dolazaka i nešto više od 72 posto noćenja ostvareno u hotelima. Najveći broj turista u Vinkovce dolazi u svibnju i rujnu, najviše za Vinkovačke jeseni. Prošle je godine u travnju i svibnju bilo najviše noćenja, u rujnu je također bila dobra popunjenost, kao i u listopadu i studenome, a najmanje noćenja bilježi se u srpnju i kolovozu.

- Do 2016. nismo imali nijednog registriranog privatnog iznajmljivača, a danas ih imamo 16. Raduje nas taj podatak jer pokazuje napredak u privatnoj inicijativi malih poduzetnika odnosno građana, koji ovim malim koracima pridonose popunjavanju turističke slike Vinkovaca - kažu u gradskoj Turističkoj zajednici.

Puno se radi na poticanju i razvoju turističke ponude u gradu pa je i Gradsko vijeće, kako bi poticali iznajmljivače, donijelo odluku kojom se visina paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj smanjuje s 300 na 150 kuna, što su iznajmljivači postelja pozdravili jer je to znak, kažu, kako Grad i o njima misli.

- Ovom odlukom visina paušalnog poreza ne može biti manja od 150 niti veća od 1500 kuna i ostavlja se prostor postojećim privatnim iznajmljivačima da što je moguće više ulažu u unapređenje kvalitete usluge budući da je kvaliteta smještaja jedna od ključnih vrijednosti za turistički razvoj destinacije - pojašnjava Davor Mecanović, zamjenik pročelnice gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Iznajmljivači se slažu da je to ispravna odluka jer, kako kažu, nije pošteno da se u Vinkovcima, sredini koja nije turističko mjesto, plaća paušal od 300 kuna kao u nekim turističkim gradovima na moru.

- Vrijeme je da i u Vinkovcima turizam malo živne i da nekako privučemo turiste. Iimamo velike šanse u turizmu jer smo jeftiniji od drugih, no to tek moramo prepoznati i početi raditi na turističkoj ponudi - kaže Ivo Travančić, vlasnik Soba "Matea", koji se iznajmljivanjem bavi 15 godina i nudi čak 20 kreveta.
M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike