Mozaik
UNATOČ PROTIVLJENJU AKTIVISTA

Najveća svjetska lomača zapaljena je u Austriji
Objavljeno 17. ožujka, 2019.
Stanovnici austrijskog gradića Lustenaua zapalili su u subotu navečer najveću svjetsku lomaču, višu od 60 metara. Učinili su to unatoč tome što su organizatore kritizirali aktivisti za okoliš koji smatraju da tradicija uništava "previše" prirodnih resursa. Visok drveni toranj jedan je od 220 sličnih struktura koje se pale svake godine u zapadnoj austrijskoj pokrajini Vorarlberg, čime se obilježava početak posta koji vodi do Uskrsa.

Čelnik lokalnog udruženja za lomače, Marco Hollenstein, rekao je za ORF da je mjerenje tornja obavio neovisni mjeritelj.

Prethodni rekord bio je iz Norveške, iz gradića Alesunda, gdje su zapalili 47-metarsku lomaču 2016. godine kako bi proslavili sredinu ljeta. Gradnja tornja u Lustenau provela se iako su lokalni aktivisti izrazili svoje nezadovoljstvo poručivši da je paljenje lomače loše za okoliš. "To je pretjerano uništavanje prirodnih resursa", rekao je čelnik lokalne organizacije Zaštita Alpi, Farnz Stroehle. Lomača je zapaljena samo dan nakon što su djeca prosvjedovala i štrajkala kako bi upozorila na klimatske promjene.

- Ja razumijem htijenje lokalnih aktivista oko klimatskih promjena, no oni su malo ‘pobrkali lončiće‘. Ovdje je riječ o stoljetnoj tradiciji koja se održava jedan dan u godini i budite sigurni da se zrak neće toliko onečistiti od jedne lomače - rekao je u ime organizatora Marco Hollenstein, dodajući da su pravi onečišćavači zraka brojna motorna vozila i tvornice. H
60

metara bila je visoka lomača u austrijskom gradiću Lustenau
Najčitanije iz rubrike