Svijet
VOJNI SINDIKAT SRBIJE PORUČIO JE DA JE “VOJSKA UVIJEK UZ NAROD”

Prosvjednici blokirali Vučića u Predsjedništvu Srbije, u Beogradu kritično za vlast
Objavljeno 17. ožujka, 2019.
Prosvjedi protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u središtu Beograda nastavljeni su i u nedjelju kada su tisuće ljudi formirale živi obruč oko zgrade Predsjedništva koju čuvaju interventna policija i žandarmerija, a Vučić je poručio da se ne boji jer mu je obraz čist, dok oporba poručuje da će on pasti do Uskrsa.

Vučić je u zgradi Predsjedništva koja je okružena s nekoliko tisuća ljudi. Predsjednika Srbije, kao osobno osiguranje, čuvaju pripadnici vojnih specijalaca iz postrojbe Kobre. Predstavnici oporbe i organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" pozvali su građane da naprave živi obruč oko zgrade Predsjedništva kako ne bi dopustili predsjedniku Srbije da iziđe iz zgrade. Sva tri ulaza u zgradu Predsjedništva blokirana su, javljaju srbijanske agencije Beta i Tanjug. Prosvjedi su počeli prije konferencije za novinare koju je u podne srbijanski predsjednik održao u povodu sinoćnjeg ulaska dijela prosvjednika u zgradu Radio televizije Srbije i pokušaja oporbenih čelnika i organizatora prosvjeda da u programu javnog RTV servisa priopće zahtjeve sudionika prosvjednih mimohoda "1 od 5 milijuna".

Prosvjednici su oko podneva, kad je u Predsjedništvu počinjala konferencija za novinare, uklonili metalnu ogradu i stali uz jedan od ulaza u zgradu, uz koju je ubrzo raspoređen još jedan kordon policije. Vučić je, obraćajući se javnosti na konferenciji za novinare koju je izravno prenosio RTS i nekoliko privatnih televizija bliskih državnom vrhu, rekao da se ne plaši prosvjednika i da njihova meta nije RTS, već on i njegova politika konsolidiranja države. "Naišli su na tvrd orah, na nekoga tko se ničega ne plaši. Nije njima meta RTS - meta im je onaj koji im može kazati da su najgori lopuže, meta sam im ja koji provodim nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije", rekao je Vučić. Naglasio je da "nitko nikada u ovakvim uvjetima nije održao konferenciju za novinare" i da je želio pokazati građanima da "strah ne smije postojati" od nasilja koje šire oporbeni vođe. "Htio sam pokazati da strah ne smije postojati od fašističkog lidera Boška Obradovića i tajkunskog lidera Dragana Đilasa", rekao je Vučić.

Ispred zgrade Predsjedništva na Andrićevu vijencu demonstranti su uzvikivali "Uhitite Vučića" i "Gotov je, gotov je".

U međuvremnu se oglasio i Vojni sindikat Srbije te je poručio da je vojska uvijek uz narod i vlasti moraju znati da ne smiju silu upotrijebiti protiv naroda, jasno davši do znanja na čiju će se stranu svrstati u slučaju upotrebe vojske. H
“Čestitam vam slobodu! Nije vjerovao da ćemo se okupiti ovdje, ali se prevario... On je gotov”, rekao je Vuk Jeremić
Možda ste propustili...

NA ULICAMA BARCELONE NAJMANJE OKUPLJENIH OD 2012.

Pada li broj zagovornika neovisnosti Katalonije?

KIM JON UN OSOBNO NADGLEDAO “SUPERVELIKI” RAKETNI BACAČ

U Sjevernoj Koreji testirano oružje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana