Svijet
VOJNI SINDIKAT SRBIJE PORUČIO JE DA JE “VOJSKA UVIJEK UZ NAROD”

Prosvjednici blokirali Vučića u Predsjedništvu Srbije, u Beogradu kritično za vlast
Objavljeno 17. ožujka, 2019.
Prosvjedi protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u središtu Beograda nastavljeni su i u nedjelju kada su tisuće ljudi formirale živi obruč oko zgrade Predsjedništva koju čuvaju interventna policija i žandarmerija, a Vučić je poručio da se ne boji jer mu je obraz čist, dok oporba poručuje da će on pasti do Uskrsa.

Vučić je u zgradi Predsjedništva koja je okružena s nekoliko tisuća ljudi. Predsjednika Srbije, kao osobno osiguranje, čuvaju pripadnici vojnih specijalaca iz postrojbe Kobre. Predstavnici oporbe i organizatori prosvjeda "1 od 5 milijuna" pozvali su građane da naprave živi obruč oko zgrade Predsjedništva kako ne bi dopustili predsjedniku Srbije da iziđe iz zgrade. Sva tri ulaza u zgradu Predsjedništva blokirana su, javljaju srbijanske agencije Beta i Tanjug. Prosvjedi su počeli prije konferencije za novinare koju je u podne srbijanski predsjednik održao u povodu sinoćnjeg ulaska dijela prosvjednika u zgradu Radio televizije Srbije i pokušaja oporbenih čelnika i organizatora prosvjeda da u programu javnog RTV servisa priopće zahtjeve sudionika prosvjednih mimohoda "1 od 5 milijuna".

Prosvjednici su oko podneva, kad je u Predsjedništvu počinjala konferencija za novinare, uklonili metalnu ogradu i stali uz jedan od ulaza u zgradu, uz koju je ubrzo raspoređen još jedan kordon policije. Vučić je, obraćajući se javnosti na konferenciji za novinare koju je izravno prenosio RTS i nekoliko privatnih televizija bliskih državnom vrhu, rekao da se ne plaši prosvjednika i da njihova meta nije RTS, već on i njegova politika konsolidiranja države. "Naišli su na tvrd orah, na nekoga tko se ničega ne plaši. Nije njima meta RTS - meta im je onaj koji im može kazati da su najgori lopuže, meta sam im ja koji provodim nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije", rekao je Vučić. Naglasio je da "nitko nikada u ovakvim uvjetima nije održao konferenciju za novinare" i da je želio pokazati građanima da "strah ne smije postojati" od nasilja koje šire oporbeni vođe. "Htio sam pokazati da strah ne smije postojati od fašističkog lidera Boška Obradovića i tajkunskog lidera Dragana Đilasa", rekao je Vučić.

Ispred zgrade Predsjedništva na Andrićevu vijencu demonstranti su uzvikivali "Uhitite Vučića" i "Gotov je, gotov je".

U međuvremnu se oglasio i Vojni sindikat Srbije te je poručio da je vojska uvijek uz narod i vlasti moraju znati da ne smiju silu upotrijebiti protiv naroda, jasno davši do znanja na čiju će se stranu svrstati u slučaju upotrebe vojske. H
“Čestitam vam slobodu! Nije vjerovao da ćemo se okupiti ovdje, ali se prevario... On je gotov”, rekao je Vuk Jeremić
Možda ste propustili...

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

Najčitanije iz rubrike