Svijet
SUKOB U AZIJI PRIJETIO JE DA ĆE SE OTETI SVAKOJ KONTROLI

Svijet je bio na rubu nuklearnog rata između Pakistana i Indije
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Prošlomjesečni sukob Indije i Pakistana bio je na putu da se otme svakoj kontroli i samo je intervencijom američkih dužnosnika, među kojima i savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, izbjegnut sukob većih razmjera kad su dvije zemlje zaprijetile da će jedna na drugu lansirati rakete, potvrdilo je za Reuters pet različitih izvora upoznatih s događajima.

U jednom je trenutku Indija zaprijetila da će gađati Pakistan s najmanje šest raketa, a Islamabad je uzvratio da će odgovoriti "tri puta većim" brojem raketa prema zapadnim diplomatima i vladinim izvorima u New Delhiju, Islamabadu i Washingtonu.

Način na koji su napetosti naglo porasle i zaprijetile izazvati rat između dvije nuklearne sile pokazuje da područje Kašmira, koje obje zemlje prisvajaju i u središtu je njihova neprijateljstva, ostaje jedno od najopasnijih žarišta na svijetu.

Razmjena oštrih riječi nije prešla okvire prijetnji i nije bilo nikakvih sugestija da će se ispaliti bilo kakve druge rakete osim onih s konvencionalnim glavama, no izazvale su zapanjenost u službenim krugovima u Washingtonu, Pekingu i Londonu, piše britanska agencija. Reuters je sastavio slijed događaja koji su doveli do najteže vojne krize u južnoj Aziji od 2008. godine. Tinjajući spor pretvorio se u sukob krajem prošlog mjeseca kad su indijski i pakistanski borbeni zrakoplovi prolijetali jedni pokraj drugih na malim udaljenostima nad Kašmirom 27. veljače, dan nakon što su indijski zrakoplovi napali logor militanata u Pakistanu. Islamabad je zanijekao postojanje takvog logora te je tvrdio da su indijske bombe eksplodirale na praznom obronku. U prvom takvom okršaju, od posljednjeg rata dvije zemlje 1971., Pakistan je srušio indijski zrakoplov i uhitio pilota nakon što se katapultirao nad dijelom Kašmira pod pakistanskom kontrolom. Nekoliko sati poslije snimke zakrvavljenog indijskog pilota u lisicama na društvenim mrežama dodatno su razbjesnile New Delhi.

Uz predstojeće opće izbore, za dva mjeseca vlada premijera Narendre Modija morala je nešto učiniti.

Iste večeri indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Ajit Doval zaštićenom je linijom razgovarao sa šefom pakistanske obavještajne službe Asimom Munirom i poručio mu da Indija neće odustati od nove protuterorističke operacije čak ni nakon uhićenja pilota. Doval je rekao Muniru da se Indija bori protiv militanata koji neometano napadaju s teritorija Pakistana i da je spremna pojačati tu borbu. Ministar u pakistanskoj vladi i zapadni diplomat u Islamabadu odvojeno su potvrdili da je Indija zaprijetila da će ispaliti šest raketa na mete u Pakistanu. Pakistan je poručio da će odgovoriti na bilo kakav indijski raketni napad lansiranjem većeg broja raketa, rekao je pakistanski ministar koji je želio ostati anoniman. "Odgovorili smo: ako ispalite jednu raketu, mi ćemo tri. Što god Indija učinila, odgovorit ćemo trostruko", rekao je taj pakistanski dužnosnik.

Indija tvrdi da joj nije bila poznata nikakva pakistanska prijetnja raketama. Bolton je u noći 27. na 28. veljače razgovarao s Dovalom u nastojanju da smiri situaciju, a nakon toga je i američki državni tajnik Mike Pompeo također razgovarao s objema stranama tražeći izlazak iz krize. "Državni tajnik Pompeo izravno je predvodio diplomatske napore i to je odigralo presudnu ulogu u deeskalaciji napetosti između dvije strane", kazao je predstavnik State Departmenta Robert Palladino. Hina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSLAVA DANA PADA BASTILJE

Na paradi i "leteći vojnici"

2

DEPORTACIJE EKSTREMISTA

Rusiji predano 33 djece žena IS-a

3

FRANCUSKI PREDSJEDNIK STIGAO U BEOGRAD

I Kosovo tema Vučića i Macrona