Osijek
DRŽAVA USPJELA PRODATI TEK 4 OD 11 PONUĐENIH NEKRETNINA

Najviša cijena postignuta za nekretninu u Gundulićevoj 66
Objavljeno 18. ožujka, 2019.

Ministarstvo državne imovine zaključilo je natječaj za kupnju poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske na području Osijeka za koje se moglo konkurirati do 21. veljače. Četiri su nekretnine prodane, a za njih sedam, među kojima se nalazi i nekoliko njih na izuzetno atraktivnim lokacijama u središtu grada, nije zaprimljena ni jedna važeća ponuda.

Nekretnina koja je prodana po najvišoj cijeni bila je ona na adresi Gundulićeva 66 - zbog lokacije i zbog stanja u kojemu se nalazi. Riječ je o poslovnom prostoru u prizemlju površine 20,61 četvorni metar za koji je početna cijena iznosila 76.600 kuna, a za koji se kupac obavezao platiti 85.511,99 kuna.

Najveći interes Osječani su pak pokazali za dvije nekretine na Gornjodravskoj obali. I to očekivano, s obzirom na to da je riječ o garažama koje se nalaze s jedne strane podno velikog stambenog kompleksa u kojemu na jedan stan dolazi minimalno jedan automobil, a s druge strane nalazi se u prvoj zoni naplate parkiranja. Zanimljivo je da, iako su garaže identične površine (11,75 četvornih metara), nalaze na istoj adresi, te su imale istu početnu cijenu od 14.800 kuna - ipak nisu prodane po istoj cijeni. Za garažu broj 30 pristigle su tri ponude od kojih je najviša valjana iznosila 30.100 kna, a za garažu broj 27 pristigla je jedna ponuda više, no ipak je prodana po znatno nižoj cijenji - 22.680 kuna.

Uz ove tri nekretnine, u ovome krugu rasprodaje državne imovine u Osijeku je još prodan i poslovni prostor na adresi Gronjodravska obala 94, površine 12,35 četvornih metara. Za njega su pristigle tri ponude, početna je cijena od 15.500 kuna, a najviša ponuda iznosila je 18.100 kuna.

Bez novog vlasnika ostalo je čak sedam poslovnih prostora: u Divaltovoj ulici 97, površine 67,57 četvornih metara čija je početna cijena iznosila 124 tisuće kuna; na adresi Gornjodravska obala 93, površine 54,30 četvornih metara s početnom cijenom od 302 tisuće kuna; poslovni prostor u Ulici J. J. Strossmayera 40, površine 107,70 s početnom cijenom od 259 tisuća kuna; najveći i najskuplji prostor među ponuđenima, onaj u Ribarskoj 3, od 125,05 četvornih metara s početnom cijenom od 402 tisuće kuna; dva poslovna prostora u Aninoj ulici 52 - jedan površine 22,89 četvornih metara s početnom cijenom od 48.100 kuna, a drugi površine 28,49 četvornih metara s početnom cijenom od 84.400; poslovni prostor na Trgu Ivana Pavla II. br. 1 površine 17,11 četvornih metara s početnom cijenom od 94.700. Valja napomenuti kako je za poslovni prostor na Trgu Ivana Pavla II. pristigla jedna ponuda, ali je bila nepotpuna, te kao takva nije prihvaćena.

Iz Ministarstva državne imovine ističu da ako ponuditelj čija se ponuda prihvati odustane od svoje ponude, gubi pravo na jamčevinu, a da se u slučaju odustajanja prvog najboljeg ponuditelja najboljim ponuditeljem smatra sljedeći ponuditelj koji je ponudio najvišu cijenu, uz uvjet da prihvati najvišu ponuđenu cijenu prvog ponuditelja.

Ponuđeni način plaćanja ugovorne cijene mora biti uplata ukupnog iznosa ugovorne cijene u kunama, jednokratno, s rokom plaćanja od najduže 30 dana od dana ovjere ugovora o prodaji poslovnog prostora kod javnog bilježnika. Osim kupoprodajne cijene kupac snosi i trošak procjene te trošak izrade energetskog certifikata koji su navedeni u javnom pozivu za svaki pojedini poslovni prostor. Ministarstvo sve do potpisivanja kupoprodajnog ugovora zadržava pravo vratiti jamčevinu i odbiti ponudu, ili poništiti postupak za javno prikupljanje ponuda i pri tome ne snosi materijalnu ili drugu odgovornost prema ponuditeljima, niti ima obvezu obavijestiti ih o razlozima za takav postupak.

Ivana Solar
Ministarstvo sve do potpisivanja kupoprodajnog ugovora zadržava pravo vratiti jamčevinu i odbiti ponudu
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike