Osijek
PREDŠKOLSKI ODGOJ

Nakon 16 godina zatvara se
vrtić “Mali princ” u Višnjevcu
Objavljeno 18. ožujka, 2019.

Od kako je krajem 2018. u dvorištu OŠ Višnjevac počela gradnja gradskog dječjeg vrtića u Višnjevcu neizvjesnom je postala sudbina privtnog vrtića "Mali princ" u tom mjesnom odboru. No sada, samo nekoliko tjedana od roka u kojemu bi novi objekt trebao biti završen, izgledno je kako on od 1. rujna zatvara svoja vrata s obzirom na potvrđenu odluku Grada Osijeka da boravak djece u ovome privatnom objektu više neće subvencionirati jednom kada novosagrađeni objekt bude u funkciji.

"Mi smo u Višnjevcu 16 godina i kao privatni vrtić sve to vrijeme smo zatvarali mrežu jer gradski vrtić u Viišnjevcu tada nije postojao. Mene su gradske vlasti pozvale prije 16 godina i pitale želim li ja ustrojiti predškolski odgoj u Višnjevcu jer oni nemaju zatvorenu mrežu za taj dio grada. Prihvatila sam ponudu, sve sam napravila što je trebalo i od tada smo u Višnjevcu dobro funkcionirali. Roditelji su za boravak djece u "Malom princu" u Višnjevcu plaćali istu cijenu kao što plaćaju roditelji za svoju djecu u gradskim vrtićima, a Grad Osijek je nas za to subvencionirao s gotovo 50 % manje iznosa u odnosu prema iznosu kojim subvencionira boravak djece u vrtićima u sustavu Dječjeg vrtića Osijek. Što znači da smo mi kao vrtić u konačnici imali i nižu ekonomsku cijenu, uz napomenu da za zgradu vrtića plaćamo i najam. No, Grad Osijek sada, kada će imati svoju zgradu u Višnjevcu, više ne želi poslovati s privatnikom. Mi tu ništa ne možemo. Ne zatvaram ja vrtić jer to želim, nego zato što nas Grad Osijek više ne želi na ovome području. Bili smo u Gradu na bezbroj sastanaka i doslovno nam je rečeno da više nismo potrebni. Ja sam se nadala da ćemo se mi kao vrtić moći preseliti u tu novu zgradu i nastaviti funkcionirati kao do sada. Zgrada bi, jasno, ostala u vlasništvu Grada, samo bi ju on ustupio na korištenje djeci Višnjevca. U tome kontekstu mi smo nudili i da u cijelosti opremimo vrtić opremom u vrijednosti od 900 tisuća kuna i nižu cijenu po djetetu. No, odbijeni smo", kaže Marijana Karpati, osnivačica vrtića "Mali princ".

Roditelji 80 mališana koji trenutno idu u "Mali princ" zabrinuti su jer, tvrde, kuloarima kruže priče kako novi vrtić neće biti u funkciji sljedeće pedagoške godine.

"U Dječjem vrtiću Osijek rekli su nam da vrtić neće biti gotov na vrijeme, te da stoga ni upis djece za taj objekt neće biti u redovno vrijeme. Tako da se mi pitamo gdje ćemo svoju djecu na jesen upisati?!" kažu roditelji.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Šambuk Čabaj, odgovara im kako nema razloga za zabrinutosti.

"Vrtić u Višnjevcu trebao bi uskoro biti gotov glede građevinskih radova, a onda slijedi ishođenje dozvola. No do 1. rujna sve bi trebalo biti spremno za početak rada. Mi ćemo u sklopu redovnih upisa ponuditi roditeljima kao opciju novi vrtić u Višnjevcu, a ako se slučajno nešto dogodi da novi vrtić ne bude mogao biti otvoren baš 1. rujna, mjesta za svu djecu za taj objekt pronaći ćemo, privremeno do otvorenja, u drugim objektima Dječjeg vrtića Osijek - kaže Štambuk Čabaj.
Ivana Solar
U NOVOM VRTIĆU 120 DJECE
Novi višnjevački vrtić kapaciteta za 120 djece bit će površine oko 1300 četvornih metara, a predviđeno je da će sadržavati deset smještajnih jedinica, od toga su četiri za jasličke, a šest za vrtićke skupine. Racionalno je projektiran i dobro je pozicioniran u pravcu energetske učinkovitosti. Uz sam objekt predviđene su velike zelene površine s puno igrala. Uz smještajne jedinice za djecu, objekt će sadržavati i pomoćne prostorije kao što su prostorije za upravu i kuhinju te podno grijanje.
Možda ste propustili...

ŠPORTSKI RIBOLOVNI KLUB LINJAK JOSIPOVAC

U 3. kolu Županijske lige seniorkama pehar i medalje

ZZJZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Na svim kupalištima voda je čista