Mozaik
NA DANIMA SV. ANTUNA

Ansambl ‘’Kolbe’’ iz Zagreba izveo mjuzikl “Svetac svega svijeta”
Objavljeno 17. ožujka, 2019.
U organizaciji Župe sv. Antuna Padovanskog, Župe sv. Filipa i Jakova te Veritasa, Glasnika sv. Antuna Padovanskoga te uz suradnju Grada Vukovara od 15. do 17. ožujka održani su Dani sv. Antuna u Vukovaru. Kulminacija cjelokupnog programa održana je u Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘ u Vinkovcima, a potom i u Hrvatskom domu ‘‘Vukovar‘‘, gdje je poznati i priznati Ansambl ‘‘Kolbe‘‘ iz Zagreba izveo autorski mjuzikl o sv. Antunu pod nazivom "Svetac svega svijeta". Ansamblu ‘‘Kolbe‘‘ ovo je već treći mjuzikl, nakon mjuzikla ‘‘Život za život" i "Uskrsli", a prema reakcijama publike u Vinkovcima bio je više nego uspješan, kao i prethodna dva. Umjetničko ostvarenje kakav je mjuzikl o svetom Antunu, gdje se ujedinjuje pero dramaturga Nine Škrabe, redateljski talent Roberta Boškovića i glazba Branka Barduna odvest će vas u jednu potpuno novu perspektivu priče koja je toliko puta ispričana, ali do sada u kazalištu nije viđena. Mjuzikl donosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima. Kada je riječ o svetom Antunu, popularnom svecu svega svijeta, riječ je o svevremenom svecu koji svojim životom i djelom i danas privlači mnoge generacije.

Prema riječima izvršne producentice Ive Bardun predstava govori životu sv. Antuna Padovanskog, tako da opisuje njegov život kroz njegova čuda koja se se događala u njegovom životu, a autor glazbe Branko Bardun istaknuo je kako kroz predstavu oni ne doživljavaju sv. Antuna od rođenja kao sveca, nego se on rodio kao čovjek koji je tek morao postati svetac i ovaj mjuzikl to pokazuje.

- On je bio u mnogim kušnjama, u mnogim stvarima, što se običnim ljudima događaju. Jedan razigrani dječak na kraju je postao svetac - kaže Bardun.

Sveti Antun se obraća svima bez iznimke, a tome svjedoči obraćanje dvanaestorice razbojnika u Padovi, susret s gospodarom Verone i mnogi drugi ‘‘otpadnici‘‘ društva koje se vrlo lako osuđuje i od kojih se još lakše odustaje, ali ne i sv. Antun. Upravo je ovo poruka njegova životnog djelovanja: ‘‘Svaki je čovjek dragocjen i jedinstven u očima Oca, koji nas neprestano zove."

Svaki gledatelj doživjet će mjuzikl na svoj način, isto kako svatko uspostavlja vlastiti odnos povjerenja sa Svecem svega svijeta, no ono što je sigurno: gotovo dvosatna izvedba nikoga neće ostaviti ravnodušnim, pa bio on i vjernik s ruba ili pak zaljubljenik u mjuzikle.

- Igrati ulogu mladog Fernanda, a potom Antuna bio je jako veliki izazov, budući da se radi o svecu koji je poznat cijelom svijetu, a samim tim utjeloviti jednog takvog velikog i posebnog čovjeka bilo je izuzetno teško. Pokušavao sam njegove vrline iščitati preko njegova životopisa, te ih povezati sa svojom osobnošću i nekako uklopiti se u cijelu ulogu. Naravno, tu je bila molitva i zagovori kako bi to sve u konačnici moglo funkcionirati. Ako se vratimo na odigranu predstavu u Vinkovcima, mogu reći da nas je publika pratila kroz cijelu predstavu, odlično su reagirali, tako da mogu reći da je bilo lijepo igrati. Kao neka poruka možemo reći, da je to upravo zadnji song u predstavi, a on glasi: ‘‘Vrijediš onoliko koliko vrijediš u Božjim očima‘‘, da jednostavno biti svetac, nisu oni rođeni sveti, oni su svojim životom zapravo živjeli svetost, na koju smo svi mi pozvani - kaže glavni glumac Marko Dumančić. M.Kokaj
Poruka je njegova životnog djelovanja: ‘’Svaki je čovjek dragocjen i jedinstven u očima Oca, koji nas neprestano zove’’
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike