Zdravlje
PRIJELOM KOSTIJU

Stariji bi trebali šetati uglavnom manje pse
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Starije osobe koje šetaju svoje pse na povodcu sve više lome kosti, najčešće kuk, a najvećem riziku izložene su žene, pokazuje američko istraživanje. Istraživanje, koje je obuhvatilo podatke hitnih prijema u američkim bolnicama, utvrdilo je da se broj prijeloma kod šetača pasa starijih od 65 godina više nego udvostručio od 2004. do 2017.

‘‘Ako imate psećeg pratitelja, to je odlično‘‘, kaže voditelj istraživanja dr. Jaimo Ahn sa sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji. ‘‘No dok šetate psa budite oprezni. Koristite šetnje kao priliku da se upitate koliko ste snažni i potom napravite plan s liječnikom, obitelji ili prijateljima da povećate svoju snagu, kondiciju i zdravlje.‘‘

Znanstveni tim utvrdio je da je u SAD-u zabilježeno 32.624 prijeloma kostiju povezanih s padovima starijih osoba koje su šetale psa na povodcu od 2004. i 2017, navodi se u radu objavljenom u časopisu JAMA Surgery.

Broj tih prijeloma je u kontinuiranom porastu više od deset godina, s 1671 u 2004. na 4396 u 2017.

U većini slučajeva, gotovo 80 posto, stradale su žene. Pacijenti su najčešće potražili pomoć zbog prijeloma kuka - u 17 posto slučajeva. Više od 50 posto prijeloma odnosilo se na one u području gornjih ekstremiteta - ramena, ruke, šake, zglavka i prstiju.

U 29 posto slučajeva ozljede su bile toliko teške da su pacijenti hospitalizirani.

Ahn i njegov tim preporučuju kao jedan od načina prevencije takvih ozljeda obuku pasa kako bi bili poslušni, a drugi je da starije osobe potraže programe vježbanja kojima bi povećali snagu vlastitih mišića.

‘‘Sve je više istraživanja koja pokazuju da je vježbanje pod opterećenjem dok starite dobro za vaše tijelo i vaš mozak‘‘, kaže Ahn.

‘‘Nesreće će se događati u životu, no ako ste snažniji i brži, bolje ste pripremljeni i manje je izgleda za ozljede".

Autori istraživanja sugeriraju i da su manji psi možda sigurniji izbor za starije osobe.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIZIK ZA ZDRAVLJE

Karcinomi štitnjače su “predijagnosticirani”

2

PANDEMIJA JE USMJERILA POZORNOST NA ZDRAVIJI NAČIN PREHRANE

Potrošači se u karanteni okrenuli povrću i pripremi zdravijih obroka kod kuće

3

LIFESTYLE TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pametnim satom jednostavno pratite zdravlje